Vratiti mandate strankama

Pokret za TOleranciju pokreće inicijativu da se promeni Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima kako bi se sprečile postizborne manipulacije i obesmišljavanje volje građana, i vratili poslanički i odbornički mandati političkim strankama. Ako građani već na izborima biraju stranke neka partije budu i vlasnici mandata ili nek se promeni izborni sistem.

Pokret za TOleranciju: Vratiti mandate strankama

Izborno zakonodavstvo u Srbiji je u duhu evropskih standarda, po kojima su poslanici i odbornici vlasnici mandata, ali su takve zakonske odredbe u Srbiji izgubile svaku svrhu zbog političara sklonih korupciji i promeni stranačkih dresova. Samo dva meseca nakon održanih lokalnih izbora u Srbiji, sastav lokalnih parlamenata se razlikuje od izbornih rezultata. Odbornici izabrani sa lista jedne partije prelaze u drugu stranku, neretko sasvim suprotnih programskih i vrednosnih opredeljenja. Juče Kragujevac, Novi Sad, Bela Palanka, danas Vračar, a sutra…Šta je rešenje?

Za Zorana Stojiljkovića, profesora na Fakultetu političkih nauka, vraćanje mandata strankama bio bi korak nazad. “Ne sme se ići ispod demokratije”, ističe on. “Međutim, moguće je postaviti mehanizme kako bi se sprečilo ovako nešto. Politička javnost treba da se negativno odnosi prema onima koji ovakve stvari čine, i da im onemogući da budu profesionalni političari. Takođe, postoji opcija da im se zabrani da prelaze u drugu stranku, već isključivo da budu nezavisni poslanici”. Nacionalna koalicija za decentralizaciju saopštila je da pokreće inicijativu za donošenje Zakona o lustraciji “preletača” koji bi se bazirao na trgovini uticajem, iz člana 366. Krivičnog zakonika Republike Srbije. Nacionalna koalicija za decentralizaciju smatra da su ova “preletanja” suštinski slučajevi prekrajanja izborne volje građana i obesmišljavanje procesa izbora i glasanja. Reč je o zloupotrebi poverenja građana koja se dešavala i ranije, trgovini mandatima u kojoj ne znamo šta se prodaje i po kojoj ceni.

Pokret za TOleranciju smatra da dosadašnja praksa “javne osude” preletanja nije uspela da umanji broj takvih slučajeva, koji su naprotiv sve češći, tako da je jedino efikasno i održivo rešenje – vratiti mandate strankama. Ako građani već na izborima biraju stranke neka partije budu i vlasnici mandata ili nek se promeni izborni sistem i od proporcionalnog postane većinski. PZT se zalaže za proporcionalni izborni sistem jer on počiva na raspodeli mandata u parlamentu u skladu sa brojem, odnosno na izborima dobijenim procentom osvojenih glasova, i smatramo da je u ovom trenutku on najprikladniji za Republiku Srbiju. Većinski izborni sistem jeste personalizovan ali većinski izborni model doprinosi tome da „pobednik nosi sve”, bilo sa relativnom ili apsolutnom većinom. U stanju stalne političke nestabilnosti u kojoj se naša zemlja konstantno nalazi smatramo da bi neki budući izbori po većinskom izbornom modelu mogli biti izvor novih konfrotacija i sukoba.

Zbog svega napred navedenog, Pokret za TOleranciju pokreće inicijativu da se promeni Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima kako bi se sprečile postizborne manipulacije i obesmišljavanje volje građana i vratili mandati političkim strankama.