Ubijeni građani Srbije: 27 godina od zločina u Sjeverinu

Danas se navršava 27 godina od otmice i ubistva 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti kod mesta Sjeverin u opštini Priboj. Pripadnici srpske paravojne jedinice “Osvetnici” su 22. oktobra 1992. godine presreli autobus koji je saobraćao od mesta Rudo (BiH) ka Priboju (Srbija) i posle legitimisanja putnika izveli sve Bošnjake i odveli ih u pravcu Višegrada (BiH).

Posle svirepog mučenja, zarobljeni civili su ubijeni. Za taj ratni zločin protiv civila pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine osuđena su četiri pripadnika te paravojne jedinice.

Do sada su nađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestale osobe.

Ubijeni su: Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Ramiz Begović, Ramahudin Ćatović, Esad Džihić, Idriz Gibović, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Mevlida Koldžić (rođ. Hodžić), Alija Mandal, Sead Pecikoza, Hajrudin Sajtarević, Derviš Softić, Mithad Softić i Mehmed Šebo, dok je u noći pred otmicu autobusa u Sjeverinu otet i Sabahudin Ćatović.

Za zločin u Sjeverinu pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine, pravosnažno su osuđeni na 20 godina zatvora Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, a na 15 godina Đorđe Šević.

Tolerancija Srbije smatra neprihvatljivim da država Srbija ne priznaje porodicama žrtava status civilnih žrtava rata, čime ni 27 godina od ovog sistematski planiranog zločina država Srbija ne želi da prihvati deo odgovornosti za činjenicu da su ubijeni njeni državljani. Iz tog razloga Tolerancija Srbije traži da se izmeni odredba Zakona o civilnim žrtvama rata, zato što smatramo da bi priznanjem statusa civilnih žrtava rata za porodice ubijenih u Sjeverinu država Srbija makar obezbedila simboličko priznanje patnje i svega onoga kroz šta su prošli preživeli. Dosadašnja obrazloženja da se zločin nije desio na teritoriji Srbije su čista diskriminacija. Ubijeni su bili građani Srbije.