U PAMET SE, VAKAT JE!

Nas spas, naš izlaz iz začaranog lavirinta, naš beg iz pakla koji uporno živimo već tri decenije je Konfederacija/Savez država/Sjedinjene države (Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije)

Čitam ovaj slovenački predlog Janša – Pahor, i ko zna ko još stoji iza ovog “non paper – a”, oko konačnog dovršetka rasturanja Jugoslavije. Legitimno sa njihove strane, racionalno, surovo i bezosećajno, ali samo ako su Srbi, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci i Albanci potpuni idioti koji imaju sinove za ratove i grobove. Psi rata se uveliko ovom raduju a hoćete li vi narode, opet, u rovove i jame. Masovne grobnice. Hoćemo li se opet za tudjince medjusobno ubijati. Samo je gore od rasturanja Jugoslavije da se i dalje delimo, usitnjavamo i smanjujemo, umesto da se udružujrmo, ukrupnjavamo i na svaki način, i teritorijalno, i ekonomski, i ljudski, rastemo i razvijamo se. Ovog prvog nema bez rata, pogibije i zločina, ovog drugog nema bez pragmatičnosti, racionalnosti i mudrosti.

Treba nam mir i tolerancija. Stabilnost. Posao. Ekonomski prosperitet. Da nam deca ne beže odavde. Da počnemo da živimo. E zato Savez država. Da niko sve ne dobije, i niko sve ne izgubi. Da budemo zajedno pod istim krovom a opet da poštujemo samostalnost država koje čine tu državnu zajednicu. Sa minimalnim zajedničkim nadležnostima: spoljna politika, vojska, carina, novac i opšta ekonomska politika, a u svim drugim pogledima sve države samostalno. Zbog toga se Tolerancija Srbije od svog osnivanja zalaže za državnu zajednicu Srbije, BiH, CG i Severne Makedonije. Svoji na svome. Jer će samo u tom slučaju većina Srba, Bošnjaka, Crnogoraca i Makedonca biti zajedno pod istim krovom, a opet niko ne dovodi u pitanje opstanak i državnost Srbije, BiH, CG i Severne Makedonije. Nećemo tako složni i jaki biti siromašne kolonije u kojima će dominirati jeftina radna snaga, radnici pišati u pelene, a mi biti tudji na svome. Dok se politička i tajkunska elita bogati na narodnoj nesreći i radničkoj grbači, ispunjavajući zahteve kolonijalnih upravitelja ovih fildzan – banana državica. Moramo zajedno. U zajedničku budućnost, za sveopšte dobro, jer ako pristanemo na zlo koje nam se, očigledno, valja devedesete godine prošlog veka će biti…razmislite, bar jednom. Uključite mozak, iskjučite srce i emocije. Lazu vas, huskaju i opet guraju jedne na druge. Brata na brata. Za tudje interese i njihove domaće poslušnike. Kao i svih ovih trideset godina. Recimo im dosta. Vredno je živeti zajedno!
Smrt bandi – živelo zajedništvo Srba, Bošnjaka i Crnogoraca, i naravno naše braće Makedonaca!

14.april 2021.