TOLERANCIJA SRBIJE OBELEŽILA GODIŠNJICU MOJKOVAČKE BITKE

 

Povodom obeležavanja 101. godišnjice od Mojkovačke bitke delegacija TOLERANCIJE Srbije, koju je predvodila podpredsednica Marijana Ivović Vukotić je, 06.01.2017. godine, položila cveće na spomenik serdaru Janku Vukotiću na Novom groblju u Beogradu. Počast su odali kao i svake godine, predstavnici udruženja „Cetinje“, Veselin Vukotić, predsednik udurženja i Slavko Popović, predsednik IO udruženja.

Obraćajući se prisutnima podpredsednica TOLERANCIJE Srbije  Marijana Ivović Vukotić je istakla značaj Mojkovačke bitke ocenivši  je najslavnijom i najsjajnijom bitkom u velikom ratu.

“Iako danas mnogi smatraju da Mojkovačka bitka nije bila u nacionalnom interesu Crne Gore, jer je velika pobeda na Mojkovcu poslednja koju je vodila vojska Crne Gore, kao nezavisna država, uspomena na herojstvo, kao i slava i ponos, mojkovačkih junaka zasluženo traje u narodnom pamćenju. Oni su, boreći se na Mojkovcu, proslavili svoj narod i svoju državu. Svima onima koji pokušavaju da razdvoje crnogorski i srpski narod želim da poručim da je učešće crnogorske vojske u slavnoj bici reakcija na napad austrougarske vojske na Srbiju, jer je Crna Gora bila potpuno privržena  srpstvu,  slovenstvu i jugoslovenstvu, i tu treba tražiti  političku pozadinu takve odluke.

Mojkovačka bitka vođena je uoči Božića, u januaru 1916. godine, kada je Vojska Crne Gore uspešno zaustavila austrougarsku ofanzivu čime je omogućeno povlačenje Vojske Kraljevine Srbije preko Crne Gore ka Jadranskom moru. Vojskom Kraljevine Crne Gore komandovao je serdar Janko Vukotić.

Navodeći da je bratstvo srpskog i crnogorskog naroda istinsko i dugovečno Ivović Vukotić je izrazila nadu da ta dva naroda nikada ništa neće razdvojiti.

„Mojkovačka bitka je istinski dokaz bratske sloge naša dva naroda i spada u najveće i najslavnije koje je vodila Crna Gora. Bila je to jedna od najsjajnijih pobeda u istoriji crnogorske vojske. Ona je primer i žrtvovanja, i junaštva i odanosti svojoj državi. TOLERANCIJA Srbije obeležava Mojkovačku bitku, upravo zbog vrednosti koje ti događaji afirmišu i u sadašnjem vremenu” ocenila je Marijana Ivovoć Vukotić.