TOLERANCIJA Srbije na debati povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Odlukom UN iz 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistvo političkih aktivistkinja, sestara Mirabal.

Slobodanka Vrhovac, predsednica Foruma žena i Tijana Jurjević, potpredsednica Foruma mladih su ispred TOLERANCIJE Srbije prisustvovale na javnoj debati priređenoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, govornici su bili:

– Nicolas Bizel, šef odeljenja – pravosuđe, unutrašnji poslovi i podrška civinom društvu u Delegaciji Evropske unije u Srbiji;
· Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti;
· Branka Drašković, posebna savetnica, Kabinet potpredsednice Vlade i ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture;
· Gordana Stevanović, zamenica ombudsmana;
· Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar;
· Jelena Tadžić, UNDP
“Svake godine duplira se broj prijava nasilja nad ženama, od kojih se 46 odsto odnosi na fizičko, 30 na psihičko, a ostatak na verbalno i druge vrste nasilja. Ali, čak i da imamo savršen sistem zaštite od nasilja u porodici, ostaće suštinski uzrok nasilja, a to je duboko utemeljena rodna neravnopravnost”, kazala je poverenica.
Zamenica ombudsmana Gordana Stevanović ocenila je da nadležne institucije nisu adekvatno reagovale u velikom broju slučajeva kada su žene prijavile nasilje.
“Te institucije, poput centara za socijalni rad, policije, zdravstvenog sistema ili tužilaštva, u velikom broju slučajeva nisu međusobno komunicirale, a pored toga, svaki od tih sistema vodi posebnu evidenciju o prijavljenim slučajevima nasilja”, navela je Gordana Stevanović.