“SVAKA ČAST” OO SNS NOVA VAROŠ

Priznajem da originalniju, domišljatiju i inovativniju ideju za krizu vlasti skoro nisam pročitao i za nju čuo. Ne znam da je to neko do sada primenio u novijem parlamentarnom životu Srbije. Nisam vođen lokal patriotizmom kada pišem o ovoj temi ali način na koji su ljudi iz SNS Nove Varoši doveli do krize vlasti, koja je istini za volju i nastala tako što je njihova odbornica “prebegla” u suprotni tabor, me je prvo začudila, onda nasmejala i na kraju sam morao da priznam ono što sam napisao u naslovu teksta.

Ne ulazeći u ispravnost, u iskrenost ne sumnjam, argumenata i stavova članova opštinske izborne komisije da “oni ne žele učestvovati u trgovini odborničkim mandatima i propadanju Nove Varoši zarad interesa pojedinaca” i još poentiraju da “su razočarani prvim bezidejnim potezima koje je povlačila nova vlast, i time pokazala da nema plan za razvoj i dalji napredak Opštine Nova Varoš, već da se rukovodi svojim ličnim interesima” mora se priznati da je ovo jedno od budućih rešenja promene izbornog sistema u našoj zemlji. Jer, šta će nama izbori, odbornici i poslanici? Dovoljna nam je izborna komisija. Bilo koja. Njihovi članovi kažu da se ne slažu sa nekom većinim, ili da nisu zadovoljna potezima te vlasti, ili najbolje i najjeftinije bi bilo da sama izborna komisija bude proglašena za “gornji dom” lokalnog ili republičkog parlamenata i time postane korektivni faktor demokratskog sistema i parlamentarizma u Srbiji.

Tragikomično je u ovom slučaju što su i članovi izborne komisije iz sada vladajuće stranke Nove Srbije podneli ostavke. Opšta papazjanija. Ali, potez bivše odbornice SNS bi bio, i jeste, za osudu da su isti aršini važili i za Vračar. Ili, bilo koju drugu opštinu gde je “prelet” odbornika omogućio većinu za formiranje vlasti SNS, Jer, nas uništiše ti dvostruku aršini. U zavisnosti od našeg interesa i političke opcije koju zastupamo, nekad podržavamo a nekad osudjujemo takve poteze. Princip nam je tu nevažan.

Zato je jedino rešenje za koje se zalažem da se vrati princip da mandati pripadaju izbornim listama tj.strankama dok god važi proporcionalni izborni sistem. Ili, da uvedemo većinski izborni sistem. Ovako nakaradan princip da su vlasnici mandata odbornici ili poslanici, a da se glasa za stranačku listu, će nam uvek donositi problem i dovoditi do manipulacija nakon završetka izbora.