Šta radite bre – Marko Bastać

Piše: Jasminko Hadžisalohović

Više se uopšte ne dovodi u pitanje činjenica da izborna lista “Šta radite bre – Marko Bastać” ima najkreativniju, najinovativniju i najoriginalniju kampanju koja kroz različite akcije govori o problemima Grada i načinu njihovog rešavanja. Zbog toga svi oni koji i dalje čekaju mesiju, spasioca i vodju koji će čarobnim štapićem da reši sve naše gradske (i sve druge) probleme, koji nam i dalje objašnjavaju da je naše jedino rešenje da biramo povratak na staro, pre nego da svoj glas damo nečem novom i drugačijem, imaju na to pravo ali mislim da u najboljoj nameri greše. Jer, objašnjenje da je to sigurnije zato što se neće rasipati glasovi na opozocione liste koje neće preći cenzus, zbog važnosti trenutka, borbe prptiv sadašnje vlasti ili čega god, nas je i dovelo u poziciju da jedne iste ljude gledamo već dve-tri decenije u politici. Naravno, poštujem ovakvo mišljenje, takav stav čak ima i logike, ali…

Zato što je činjenica da su neke izborne liste u dosadašnjoj kampanji pokazale da nemaju nikakav program, već se sve zasniva na oživljavalju prošlosti, nije razlog za napad na one koji po njima rasipaju glasove nego govori o konfuziji i neorganizovanosti istih. Zatim, to što se u kampanji za beogradske izbore priča o Kosovu, EU, Rusiji i NATO, umesto o gradskim temama, govori koliko “velike” izborne liste ne znaju ništa o problemima gradjana koje bi da zastupaju pa se kao “pijan plota” drže “visoke politike”. Dalje, primetno je da se odgovor na svako postavljeno pitanje o njihovim resenjima nekog gradskog problema svodi na konstataciju “samo da ovi odu”, a najjači argument u diskusiji je “nećete preći cenzus”, dovoljno govori o teskobi onih koji kada ostanu sami moraju sebi da priznaju da samo “Šta radite bre – Marko Bastać” ima kompletan program za ove gradske izbore i da samo lista broj šest, kroz performanse i akcije, predstavlja gotova rešenja gradskih problema.

Zato me, već sada, nije sramota da 5.marta kažem da je Tolerancija Srbije bila na listi čiji je nosilac bio Bastac Marko i Čuvari Beograda. Zadovoljstvo mi je da podržimo ove mlade ljude koji pokazuju jedan drugačiji odnos prema Gradu u kome žive i postavljaju standarde jedne nove i drugačije političke kampanje. Kakav god rezultat bio zadovoljstvo je u svemu ovome učestvovati i od ovih mladih ljudi mnogo toga i naučiti.

A proćićemo cenzus jer duboko verujem da postoji dovoljan broj mislećih gradjana Beograda kojima je dosta svih ovih dosadašnjih, već vidjenih, političara. Gradjana koji ne pristaju da zbog “viših interesa” i “istorijskog trenutka” (koji ovde nikada ne prolazi i traje već trideset godina) budu opet prevedeni “žedni preko vode”. Za to je potrebno da samo verujete svojim očima i ušima a ne višedecenijskim političarima.

Ne spočitavajući nikom ko će iz već navedenih razloga zaokružiti neku drugu opozicionu listu (jer bi to bilo licemerno zato što bih i ja to uradio da se nije pojavila lista Marka Bastaća), ne agitujući na vas da zbog razloga koje sam naveo zaokruzite listu broj šest na glasačkom listiću, molom vas i pozivam da samo dobro razmislite o svemu i glasate po svojoj savesti. Presaberite se i porazgovarajte sa sobom. Hoćete li ovo što sada imate, želite li da vratite “već vidjeno” ili ćete dati šansu nekim drugim ljudima. Šta god je vaša odluka – poštujem.

Ja sam odlučio: ŠEST (6) i TAČKA