Spomenik Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku

Piše: Jasminko Hadzisalihovic

Čitam i ne verujem…koliko prostakluka, mržnje, agresije zbog spomenika stradalim ženama i deci. Ujedinjeni svi: opozicionari svih fela, demokrate, liberali, komunisti, staljinisti, Srbi, Bošnjaci…jedna vest sve Vas ujedinila! Kao, svi ste u antivučićevskom taboru, gadite se izdajnika, pljujete po Nemcima, sve valjda zarad demokratije, ljudskih prava i bratstva-jedinstva.

Gospodo i drugovi, jeste li vi uopšte pročitali tekst i da li znate kome je spomenik podignut? Nesrećnicima. Nejakima. Umrlo je skoro 7.000 pretežno žena i dece od gladi, bolesti i zlostavljanja. To je zločin. Da, krivi su bili što su nemoćni, i što su Nemci. I jasno mi je što su ovi kobajagi komunisti protiv spomenika, ali šta je to sa Vama koji svakodnevno baštinite demokratska i ljudska načela za koje i zbog kojih živite? I kojim nam svakodnevno ”otvarate” lobanju? Govorite li nam to Vi da postoji kolektivna krivica jednog naroda, u ovom slučaju nemačkog, pa to opravdava smrt njihovih žena i dece? Sram Vas bilo!

I da ne zaboravim: Jebo Vas Vučić. Neću da budem protiv nečega samo zato što je to uradio ili tamo bio Vučić. Meni treba razlika izmedju Vas i njega, kvalitativna, suštinska, u pogledu medjunacionalnih odnosa u Srbiji i regionu, kao i prema prošlosti. Bližoj i daljnoj. I, buducnosti. Jer Vi ste, gospodo, jedan dan mondijalisti, drugi nacionalisti, treći šta god samo da je protiv AV. Možda bih razumeo da ste pisali o Vučićevoj, eventualnoj, zloupotrebi ovog dogadjaja, ali takve izrečene bljuvotone na račun spomenika ženama i deci…samo što su Švabe. I, jer su oni nama…jel Vam ovo poznato iz bliže prošlosti, klanice balkanskih plemena? Istim Vama nije bljutavo što je Vuk Jeremić pogrdno Pozderac a Vučića prozivate za ”albansko” poreklo…i još neke primere da ne navodim. Vidite, meni je to jednako odvratno. Jer shvatam da većina onih koji se nešto ”drugačije” zovu su dobri samo dok podržavaju bezpogovorno jednu političku opciju. Koja god je u pitanju. Konkretno, sve dok sam protiv Vučića mogu se i na fb trpeti, ali već posle ovog teksta Turčin ću sigurno biti. Iskopaće se to kao poslednja odbrana hulja.

Pre dva dana rekoh da bi Bošnjaci u Sarajevu trebali da imaju, to mrsko viteško u sebi, i dozvole dostojanstven pomen stradalim u Dobrovoljačkoj ulici. Napisah da moramo poštovati i svoje neprijatelje ako smo civilizovani ljudi. I moramo gledati u budućnost. Zločine i zločice moramo pamtiti da nam se isti ne bi ponovili, ali ne postojo krivnja nemoćnih, niti kolektivna krivica nemačkog, bošnjačkog, srpskog, hrvatskog ili bilo kog drugog naroda. Stradalih. Žrtava. Žena i dece. Samo zato što su isti ”njihovi”.

Zbog ovakvih stavova sam sa grupom prijatelja i osnovao Toleranciju Srbije. To je naš stav od početka. I saradjivaćemo uvek sa onim ko je na istim pozicijama. Pogotovo u opoziciji. Jer, ako nije tako, u čemu je onda razlika izmedju Vučićeve prošlosti i sadašnjosti nekih opozicionara? Nama je, Toleranciji Srbije, stav po ovom piitanju veoma bitan. Opredeljivaćemo se i prema tome. Važno nam je!