SOKOLOVIĆI

Dvojica Sokolovića krenula su iz manastira Mileševe, jedan da proširi i utvrdi granice moćnog otomanskog carstva a drugi da uzdigne Srpsku crkvu.

Bajo Nenadić odveden je u janičare iz Mileševe u Adžemi odžak u Carigradu gde je stekao strogo vojničko i versko obrazovanje. Postao je moćni Mehmed paša Sokolović. Bio je najbolji i dogurao do samog sultana. Postao je veliki vezir, prvi do sultana.

Narodu je ostavio Ćupriju na Drini, Most na Žepi i Veliki most na Trebišnjici. Sebi je podigao veliku džamiju u Carigradu a majci crkvu u rodnim Sokolovićima.

Drugi, Makarije iz Mileševe se uputio na Hilandar, a odatle u Carigrad kod moćnog paše. Makarije je dobio ferman i povlastice kao i carigradski patrijarh.

Postao je duhovni vođa, patrijarh svih Srba koji podržava presto srpske zemlje, opšti otac, učitelj i patrijarh Srbima i Bugarima, zapadnog primorja i severnih strana. Dobio je titutulu titula srednjovekovnih srpskih vladara.

Obnovio je Pećku patrijaršiju, a pre toga dozidao je pripratu u Gračanici, popravio konake i utvrdio bedeme oko Studenice.

Tako su dvojica Sokolovića iz višegradskog kadiluka ispisali dve stranice istorije.