SAVEZ DRŽAVA JE MOGUĆ!

Mesud Čevra, osnivač SDA za Mostar i Hercegovinu, za portal novi.ba govori o svemu što je znao o Sarajevskom procesu 1984.godine, osnivanju SDA, odnosu sa SDS-om i HDZ-om, o raskolu Alije Izetbegovića i Adila Zulfikarpašića i rascjepu SDA i MBO, zbog čega je propao Sporazum Zulfikarpašić – Milošević, kakve je pretnje dobijao iz mostarskog HDZ-a i mnogim drugim kontraverznim temama iz naše nedavne istorije.

Pokret za TOleranciju se, kao deo svog nacionalnog programa, zalaže za oživljavanje tog Sporazuma jer smatramo da su odnosi između Srba i Bošnjaka ključ za trajan i stabilan mir na Balkanu. Odrednice tog Sporazuma su ugrađene u naš Program i rešenje konflikata na ovim prostorima vidimo u formiranju Saveza država Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Naravno, mnogi će reći da je tada propuštena istorijska prilika da svi naši narodi reše svoje nacionalno pitanje u okviru jedne moderne konfederacije kakva se tim Sporazumom nudila ali vas potsećamo da tom sporazumu nikada i nije pružena šansa da zaživi, i da zato mislimo da bi na njegovim osnovama trebalo praviti jednu novu zajednicu. Uostalom, šta je alternativa? Probali smo i uspeli da se mrzimo, ubijamo, etnički očistimo, napravimo nezapamćene zločine, nije previše reći i da smo probali da istrebimo jedni druge, i jesmo li uspeli? Nismo. I, nikada niko to neće uspeti. Posle svega što nam se desilo svi smo tu gde jesmo, jedni pored drugih ili jedni sa drugima, samo što su nesuglasice ostale. Sukobi niskog intenziteta se uvek i neprekidno podgrevaju, i živimo kao da smo u iščekivanju nekog novog rata. Stiče se utisak da nema ovih „evropskih i svetskih policajaca“ domaći ratnohuškači, ratni profiteri i psi rata bi bili spremni da odmah krenu u nove pohode. I to će se i desiti samo kad ovim svetskim moćnicicima to bude interes. Do tada će pustiti međusobne pretnje i uvrede domaćih štićenika, tzv. političara–junaka, koji bi prvi svoje guzice sklonili kada bi do pucnjave došlo. Dokle, bre, više? Dosta je više da tuđa deca ginu za bolesne ambicije neodgovornih i bezobzirnih političara, dosta je više uplakanih majki, unesrećenih porodica, onesposobljene mladosti i ratnih vojnih invalida na čijoj muci ćete zarađivati za vaše jahte, stanove, limuzine, televizije, dvorce i placeve.  PZT misli da je vreme da kažemo NE sadašnjim političkim elitama jer uvek i samo za velike političke i nacionalne ciljeve strada običan narod i „sirotinja“.

Pokret za TOleranciju podvlači da bi Savez država bio otvoren i za Sloveniju i Hrvatsku ukoliko njihovi narodi slobodnom voljom odluče da u takvoj zajedničkoj državi žele da žive.

SVI KOJI NISU ŽELJELI RAT IZBAČENI SU IZ SDA! Mesud Čevra, osnivač SDA za Mostar i Hercegovinu: Ko misli da su Mladi muslimani mogli opstati bez saradnje sa UDBOM, dobro je naivan!