SAJBER PATRIOTE ILI NETNINDŽE

“Bljesak”, “Dan bijelih traka” u Prijedoru, “Srebrenica”, “Bratunac”, “Oluja”, „Ovčara”… mogao bih tako da nabrajam u nedogled ostale ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koji su se dogodili u mesecima koji su pred nama, tih ratnih godina s kraja prošlog veka. Iako je prošlo više od dvadeset godina od završetka sukoba balkanskih plemena na jugoslovenskom prostoru, svake godine sve to iznova moramo da preživljamo. Kao da smo dužni i osuđeni da godinama slušamo i gledamo gomilu “intelektualnih hulja” koji svoju lopovsku politiku i svoj bolesni ego leče upornim i neprestanim sejanjem straha i širenjem mržnje među ovim nesrećnim narodom. Po količini mržnje koja još uvek živi i koja se uporno promoviše i prihvata, sutra bi mogao početi novi rat sa istim ili gorim posledicama. Jer rat, sem formalno, još nije završen. Obično se “rasplamsa” u ovo vreme kada se dešavaju obeležavanja tih strašnih zločina. Samo je, što bi nekada rekli drugovi komunisti “nastavljen drugim sredstvima”. Na društvenim mrežama. Imaginarni sukobi, uz naravno zaklinjanje da je ovo što je bilo prava sitnica u odnosu na ono šta će jedni drugima napraviti sledeći put, se nastavljaju. Svako veliča svoje ratne zlikovce (zločina koji se inače, po njima, nisu dogodili i koje njihovi “heroji” nisu počinili), a kada temperatura napolju poraste i sunčanica mnoge od njih oplajvazi, bogami se i poistovete sa svojim “strip” junacima. I što brže kucaju po tastaturi, brže odgovaraju, sa više gadosti, psovki, vulgarnosti i primitivizma (naravno, sve to pod pseudonimima) to su sigurniji da će postati Netnindže, nacionalni heroji virtuelnog sveta koji će odbraniti čast i ponos svog plemenskog saveta, i zaslužiti svoje mesto u carstvu nebeskom, raju iliti dženetu. Jasno mi je da “hijene” koje upravljaju našim životima, sva ta lopovska kasta koja je nastala na priči odbrane nacionalnih i verskih interesa, od političara do poslednjih gnjida koji su se o tu i takvu politiku okoristili i na nesreći naših naroda obogatili, ne bi imali od čega da žive da nema stalnih tenzija i proizvodnje straha i mržnje. Ali, koji vrag utiče na ostale građane, ojađene i osiromašene, sa turobnom prošlošću, nikakvom sadašnjošću i izvesno neizvesnom budučnošću da u svemu tome aktivno učestvuju i, još gore, sve to podržavaju na društvenim mrežama?

Zato, sledeći put kada počnete pisati neki komentar sa “oni tamo Srbo-četnički agresori, svi su ubice, krvnici i zločinci”, “oni tamo Turci-balije, svi su fundamentalisti, mudžahedini i zveri” “oni tamo Hrvati, svi su ustaše, koljači i fašisti”, ili lajkujete neki komentar svog “patri(j)otskog” mentora i ideologa, treba da znate da svojim rečima gurate ove nesrećne narode, i svoj i tuđi (a, nažalost mnogih, svi smo NAŠI), u novi rat! Ali, molim ove sajber patriote da se obavežu da će u njemu učestvovati i da neće navijati sa pristojnog rastojanja, udobno uvaljeni u svoje fotelje, sve “ratujući”do poslednje kapi tuđe krvi. Znam da su Netnindže odlučne da se žrtvuju i da pored monitora ostanu do kasno u noć ili do sitnih jutarnjih sati, sve braneći srpstvo/bošnjaštvo/hrvatstvo, časni krst i polumesec, od vekovnih neprijatelja. U toj borbi oni su spremni da idu do kraja, da ulože poslednji atom snage i nadljudske napore koji podrazumevaju hakovanje “neprijateljskih” profila. Naravno, uz zakletvu koju Netninže moraju položiti: ”Branićemo naš nacionalni ponos dok nas san ne prevari”. Lako je, gospodo, junačiti se ispred tastature i monitora, lako je manipulisati na društvenim mrežama osećanjima i emocijama ovog umornog, od zla, jada, čemera i bede ojađenog naroda, lako je…Ali, ne zaboravite da svi koji se svojim komentarima i lajkovima (ne)svesno priključujete onima koji na mržnju pozivaju postajete saučesnici u zločinu protiv normalnosti, zdravog razuma i budućnosti. Svakodnevnom produbljivanju i prenošenju mržnje na nove generacije svi smo svedoci, i to ne može rezultirati ničim dobrim. Oni koji su za suživot i koji su se distancirali od te mržnje su pretihi i uvek na meti napada svojih ekstremista…To su činjenice, sve ostalo je prazna priča!

Vreme je ZA TOLERANCIJU!

Jasminko Hadžisalihović
predsednik Pokreta za TOLERANCIJU

P. S. Pokret za TOleranciju će u sopstvenoj organizaciji i na skroman način obeležiti ove „simbole“ zverstva, divljaštva i nečovečnosti proteklog rata. Polazeći od stava da je poslednji rat na ovim prostorima bio bratoubilački, bespotreban i insceniran, PZT se neće pridružiti ni jednoj „zvaničnoj“ manifestaciji obeležavanja ovih tužnih događaja. Umesto da nam nedavna prološt bude opomena da nam se nikada više ništa slično ne ponovi, po našem skromnom mišljenju, mesta zločina i obeležavanje tih tragičnih događaja se sve više politizuju i postaju razlog novim raskolima. To stanje, puno podela i mržnje, odgovara samo onima koji su na vlasti i uživaju materijalne i društvene privilegije. Na bruku i sramotu svih nas!

Objavljeno kao