RAMBO AMADEUS

Danas u civilizovanom društvu pristojan građanin nastoji da vlast redovno mijenja na izborima, jer je dugo opstajanje na vlasti po prirodi stvari jednosmjeran put u autokratiju. Dovoljno je da pogledamo po svijetu i vidimo u kakvim društvima su građani bezbjedniji, slobodniji i srećniji, pa da, bez potrebe da nam iko nameće mišljenje, sami zaključimo. Zato države razvijenih demokratija imaju visoku izlaznost na izborima. Ne brkaju demokratske izbore sa „izborima za Miss“. Ako nemaju favorita, svjesni svoje odgovornosti, važnosti svog glasa, sofisticiranosti i krhkosti civilizovanog društva, glasaju za potencijalno najmanjeg štetočinu. Nasuprot demokratskoj tradiciji, lokalno prihvaćena sentenca „Sjaši Kurta da uzjaši Murta“ smišljena je prije više stotina godina da bi tadašnje tiranije i despotije na efikasan i besplatan način svoje podanike demoralisale i ubjedile ih da je bilo kakva promjena vlasti besmislena i suvišna.

Demokratija je talac apstinenata. Što je više nezainteresovanih ili razočaranih koji ‘nemaju za koga da glasaju’, manja je mogućnost redovne smjene vlasti na izborima, a veći prostor za špekulacije i nagađanja kakav je politički ukus ukupnog društva.

Ako sebi postavite pitanje „zašto bih se zamarao glasanjem“, imajte na umu da ste učinili nešto čemu se svaki neprijatelj demokratije raduje. Jedan po jedan građanin sa ovim mislima i demokratija umire.

Istina je da mi svi pojedino oblikujemo svet u kome živimo. Nemojmo se odreći tog prava i na taj način prepustiti drugima da odlučuju umesto nas…

Autor teksta: Svetislav Basara