Intervju: prof dr Janko Veselinović, predsednik Pokreta za Preokret

„Protiv izborne krađe – za poštene izbore“

Autor: Milica Matić (PZT-press)

Pokret za Preokret je najavio da će povodom konstituisanja Narodne skupštine Republike Srbije organizovati građanski protest „Protiv izborne krađe – za poštene izbore“, koji će biti održan u subotu 04.06.2016.godine na Trgu Republike u Beogradu, u 12 časova, i ocenio da će novi saziv parlamenta biti „nelegitiman“. Naš gost je prof. dr Janko Veselinović, predsednik Pokreta za Preokret, sa kojim razgovaramo o predstojećem protestu.

Gospodine Veselinoviću, recite nam nešto o predstojećem protestu i razlogu njegovog organizovanja? Koje zahteve ćete uputiti sa protesta?

Povod je konstituisanje nelegitimne i nelegalne Narodne skupštine Republike Srbije, utemeljene na izborima koje su obeležili krađa, neregularnosti i prekrajanje izborne volje. Građanski protest će okupiti sve one koji se bore za poštene izbore i ne žele da se pomire sa činjenicom da se u našoj zemlji glasovi kupuju za novac a izborna volja birača falsifikuje. Tražimo formiranje privremene Vlade, koja bi imala zadatak da stvori uslove za održavanje poštenih izbora. Poslanike opozicije pozivamo da ne učestvuju u radu nelegitimne Narodne skupštine i da se pridruže zahtevu za stvaranju uslova za održavanje poštenih izbora. Pokret za Preokret od osnivanja je kao jedan od prioriteta za koje se zalaže isticao poštene izbore, i zbog toga će učestvovati u ovom protestu zajedno sa svima onima koji se sećaju da su nedavno održani izbori pokradeni i ne pristaju da pravni poredak uređuje Narodna skupština koja je proizvod brutalnog prekrajanja izborne volje. Naglašavamo građanski karakter protesta jer je on nastao na osnovu inicijative građana, nakon što je većina opozicionih stranaka napustila borbu protiv nelegalnosti na održanim izborima.

Šta je sa opozicionim strankama i njihovim liderima? Stiče se utisak da su onog trenutka kada su svi ušli u Narodnu skupštinu Republike Srbije  odustali od utvrđivanja odgovornosti za, kako su tvrdili, veliku izbornu krađu? Kako to komentarišete?

Opozicione stranke koje su u postizbornoj noći zdušno podržavale utvrđivanje odgovornosti vinovnika izborne krađe, pozivajući narod na bunt i otpor,  bez ikakvog valjanog pravnog razloga odustale su od borbe i utopile se u postizborne predstave u čijoj su glavnoj ulozi Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka. Umesto da istraju u borbi i da sa svojim narodom odbrane najviši predstavnički dom, ne pristajući na bilo kakve vučićevske kombinacije i prevare, odlučili su se da uprkos priči o krađi 300 000 glasova  pristanu na participiranje u nelegitimno izabranom zakonodavnom organu. Nadamo se da će se protestu pridružiti svi koji se istinski zalažu za poštene izbore i podržavaju navedene zahteve, uključujući i članove i simpatizere opozicionih stranaka.

Mnogi će ovaj Vaš protest okarakterisati i kao protest malih i nedovoljno uticajnih političkih organizacija koje ne mogu ništa promeniti. Šta Vi kažete?

Ovo je borba za temeljno građansko pravo – pravo glasa i poštovanje izborne volje. To je nadstranačko pitanje pa je otuda i protest građanski a ne stranački. Ovo je prilika da  političke organizacije stanu na stranu građana, u odbranu njihovih prava; da političari priđu građanima a ne građani političarima. Ako težimo tome da budemo uređeno društvo, onda ni na koji način i ni pod kakvim uslovima ne smemo da pristanemo da Narodna skupština Republike Srbije bude proizvod trgovanja glasovima, neetičnih i nezakonitih dilova političkih partija. Ovo pitanje nije stvar broja učesnika protesta, već stvar principa. Pozivam i predstavnike i sve one koji podržavaju Pokret za TOleranciju da nam se pridruže jer mi je dobro poznato kakvim pritiscima i koliko nepravilnosti, neregularnosti i nazakonitosti je učinjeno i vama kada se protekli izbori u pitanju. Moramo pokazati da u ovoj zemlji još postoje ljudi, koliko god da ih ima, koji smeju da kažu: Krađa ne sme da bude ozakonjena!

izbori