PONOS UŽICA I SRBIJE: Mihailo Martinović je dvostruki doktor nauka astronomije i astrofizike

Mihailo Martinović iz Užica tek je zakoračio u četvrtu deceniju, a dvostruki je doktor nauka – astronomije i astrofizike. Jednu diplomu stekao je u Srbiji, a drugu u Francuskoj.

Pobednik konkursa “Youth Heroes” u oblasti nauke i obrazovanja drugi je u nizu doktoranata koji su po principu komentorstva školovani na Pariskoj Opservatoriji i Univerzitetu u Beogradu. Cilj ovog projekta je osnivanje samostalne grupe istraživača fizike međuplanetarnog prostora sunčevog sistema, kakva u Srbiji trenutno ne postoji.

Upravo zahvaljujući ovom naučnom heroju Pariska opservatorija će u saradnji sa Fizičkim fakultetom u Beogradu realizovati veliki eksperiment koji će  biti upisan u istoriju astronomije. Prvi put će se izmeriti efekat termalnog šuma u laboratoriji, koji se do sada merio isključivo u svemirskoj plazmi, čime će biti unapređena tehnika dijagnostike plazme.

Mihailova doktorska disertacija već se pokazala učinkovitom u merenju temperature na satelitu NASA Stereo, pa će tako mladi srpski naučnik i u budućnosti biti angažovan na ovakvim projektima. Mladi heroj je na ovaj način naučnicima i studentima u Srbiji omogućio pristup podacima velikih međunarodnih svemirskih misija, iako Srbija nije članica Evropske svemirske agencije.

Mihailo svoje znanje nesebično deli i pokušava da nauku, približi učenicima i prikaže je na što zanimljiviji način. Održao je veliki broj predavanja u srednjim školama i na fakultetima sa ciljem da đake i studente informiše o najaktuelnijim pitanjima i istraživanjima Sunčevog sistema. Objavio je veliki broj radova i učesnik je nekoliko projekata.

Zahvaljujući značajnim rezultatima i poverenju koje je stekao pri saradnji sa Pariskim opservatorijumom, ovaj mladi heroj ovlašćen je da preporuči i druge uspešne i talentovane za usavršavanje u ovoj prestižnoj francuskoj obrazovnoj instituciji.

Nakon toga će moći samostalno da upravlja naučnim grupama u Srbiji, koje će izučavati fiziku Sunčeve plazme i tako ličnim primerom podsticati mlade naučnike nastave sa usavršavanjem.

EXIT fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, a uz podršku kompanije Ringier Axel Springer, Radio televizije Srbije, kao i HR  centra, realizovala je drugi po redu konkurs „Youth Heroes“ sa ciljem da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije.

Odabrano je sedamnaest mladih heroja iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva i kreativnih industrija, društvenog aktivizma i kulture/umetnosti.

Izvor: BalkanPress