Pokret za TOleranciju poziva gradonačelnika Sinišu Malog da postavi tablu sa nazivom “Ulica Srđana Aleksića” u Beogradu

Poštovani gradonačelniče,

Zvao se Srđan Aleksić. Bio je amaterski glumac iz Trebinja i juniorski rekorder u plivanju, u ratu je bio pripadnik Vojske Republike Srpske, ali što je mnogo važnije – bio je dobar čovek. To ga je koštalo života. Dana 21.januara 1993.godine, grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je legitimisala osobe na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su ga maltretirati i tući. Srđan je istog trenutka pritekao u pomoć prijatelju i stao između njega i kundaka svojih saboraca. Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu, i preminuo 27.januara 1993.godine. Otac Rade je u čitulji napisao “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Od smrti Srđana Aleksića, mladića koji je u Trebinju herojskim gestom spasao život prijatelju Alenu Glavoviću, navršavaju se 23 godine Odbornici Skupštine grada su 15.oktobra 2013.godine odlučili da se deo Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu nazove po Srđanu Aleksiću, ali table sa novim imenom nisu postavljene ni posle tri godine od donošenja odluke. Srđan Aleksić je čovek koji je dao svoj život tako što je izvršio ljudsku dužnost, i zato nema objašnjenja niti opravdanja za odlaganje sprovođenja odluke koja će buduće generacije podsećati na herojsko, ljudsko i plemenito delo na koje svi treba da budemo ponosni.

Uvaženi gospodine Mali,

Predstavnici Pokreta za TOleranciju su otišli u sredu, 20.01.2016.god., u Ulicu Srđana Aleksića i doživeli neprijatno iznenađenje jer tablu s nazivom ulice nismo našli. Više od dva sata smo tražili…pitali smo saobraćajnu policiju-nisu znali, pitali smo komunalnu policiju-nisu znali, tražili smo na Planu gradu-nismo našli, pitali smo građane-malo ko od njih je znao da živi u toj ulici jer dokumenta nisu menjali a ni na jednom ćošku tabla nije postavljena. Sve dok nam jedan fini čovek nije rekao da smo na dobrom mestu ali “oni još ulicu nisu obeležili”. Umesto Ulica Srđana Aleksića, na tabli i dalje piše Ulica dr Ivana Ribara. Ako ste ipak table postavili a mi ih nismo našli, unapred vam se izvinjavamo.

Koristimo i ovu priliku da apelujemo na Vas da iskoristite svoj uticaj da se postave table s nazivom Ulica Srđana Aleksića, i da na taj način otklonite sumnju da se iza neizvršenja skupštinske odluke ne krije licemerje aktuelne Gradske vlasti već stara naša boljka – birokratija. Jer, mnogima od nas nije ni bitno kada će biti postavljena adekvatna tabla sa imenom ovog trebinjskog heroja i da li su za njeno postavljanje nadležni predstavnici Gradske vlasti, Sekretarijata za kulturu ili Republičkog geodetskog zavoda, zato što verujemo da će Srđan i njegovo delo živeti večno u duši građana Beograda i svih ljudi dobre volje.

Ako zaboravimo Srđana i ostale Srđane, mi smo zaista niko i ništa.