Pokret za TOleranciju obeležio Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Pokret za TOleranciju je 27. januara, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, položio venac na lokalitetu nekadašnjeg logora u Topovskim šupama na Autokomandi u Beogradu.
Počast žrtvama Holokausta odali su predsednik Jevrejske opštine Beograd, Danijel Bogunović, predsednik Jevrejske opštine Pančevo, David Montijas, predsednik Pokreta za TOleranciju, Jasminko Hadzisalihović i drugi okupljeni građani.
Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti održana je u 13 sati na lokalitetu Topovske šupe.
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovile su Ujedinjene nacije 1. novembra 2005. godine – u spomen na 27. januar 1945. godine kada su trupe Crvene armije oslobodile logor smrti “Aušvic-Birkenau”.
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se u Srbiji od 2006. godine nizom komemorativnih, kulturnih, obrazovnih i naučnih programa.
Topovske šupe je naziv prvog koncentracionog logora za Jevreje i Rome u Beogradu koji je postojao tokom Drugog svetskog rata i nalazio se na Autokomandi a u kojem je, u periodu od 22. avgusta 1941, kada je počelo masovno hapšenje Jevreja u Beogradu i okolini, pa do 12. decembra 1941, kada je ovaj logor prestao sa radom, bilo smešteno oko 4.000 ljudi, najviše Jevreja iz Banata a zatim i Roma.
Topovske šupe su deo nekadašnje kasarne Vojske Kraljevine Jugoslavije u kojem su se nalazili objekti za smeštaj artiljerijskog oruđa, po kojem su i dobile svoj naziv.
Logor Topovske šupe je počeo sa radom samo mesec dana posle prvog beogradskog logora, Banjičkog logora. Po svom karakteru je bio prolazni logor jer u njemu nije bio organizovan ni prinudni rad ni likvidacija, već samo okupljanje i smeštaj radi organizovanog masovnog ubistva koje je vršeno na drugim mestima i lokacijama u okolini Beograda (Trostruki surduk između Bežanije i Surčina, u selu Jabuka u okolini Pančeva…). Zatvorenici su takođe transportovani i u Banjički logor, a žene, deca i starci u logor na Starom sajmištu kada je on osnovan 28. oktobra 1941. godine.
Spomen-ploča Jevrejima i Romima koji su bili smešteni u logoru Topovske šupe je postavljena 2005. godine na obodni zid jednog od objekata logora. Na njoj je napisano na tri jezika (srpskom, hebrejskom i engleskom):
„Na ovom mestu od avgusta do decembra 1941. nalazio se nacistički koncentracioni logor za Jevreje i Rome iz Beograda i Banata. Svi su proglašeni za taoce i dnevno po nekoliko stotina je odvođeno na streljanje.”