OVO JE VREME PAKLENIH VOZAČA

Piše: Bratislav Marković, advokat i član predsedništva TOLERANCIJE Srbije

Pre nekoliko dana na nezgodna pitanja zajedljivih novinara, dežurnih „nevernih Toma“, vezanih za odredjene nepravilnosti  u izgradnji deonice auto puta Ljig-Preljina, premijer ponosno i odvažno izjavi  da će 31. oktobra (a to je sutra …) proterati šleper kroz sporni tunel. Obradovah se iz više razloga. Jer, da vam svima bude jasno, neće on da ga  protera zbog sebe. On kad ga protera, to je za dobro svih gradjana Srbije. Da nam bude bolje. Skinuće nam mrak. Ma mislim, svanuće nam. To sam hteo da kažem.

 E sad, svaki čovek u sebi, ma koliko to neko ne želeo da prizna ima crtu sebičnosti. Takav ti je slučaj i sa mnom.  Ne radujem se ja samo zbog drugih. Poćiću i ja u tom pravcu. Recimo, sednem sa svojom ženom u kola i podjem na Zlatibor. Eto, onda ću i ja da ga proteram. Ma ne, ne mislim na Zlatiboru. Nego na deonici auto puta Ljig-Preljina. Dobro meni je mnogo manji, pa to lakše ide. Ma bre mislim na auto. On treba da protera ogroman, mislim šleper, a ja mali običan auto. Zato je on premijer a ne ja.

Za moj auto treba „B“ kategorija. Hvala na pitanju imam je. Za šleper? Valjda „E“. E, jel ima on to? Dobro možda neće on da vozi.

 Ali da se manem šale. Ovoj zemlji auto putevi nisu potrebni, već neophodni. Ako želimo da tranzitni saobraćaj ide kroz Srbiju, neophodno je završiti sve započeto. Naravno da nema ni razvoja turizma na koji se toliko pozivamo bez završetka kompletnog auto puta. O crnom bilansu saobraćajnih nesreća na Ibarskoj magistrali suvišno je govoriti. Naravno, to je investicija koja se i isplaćuje naplatom drumarine. Dakle, radujem se i pozdravljam svaki novoizgradjeni  kilometar auto puta. Volim, kao i svaki dobronameran čovek kad se gradi i u tome ću podržati svaku vladu i svakog premijera. Još ako stvarno budemo imali više kilometara auto-puta od Hrvatske… Uh, volim bre kad smo bolji, ne samo u basketu. U svemu.

Baš zato mi je zasmetalo nešto u ovoj premijerovoj izjavi. Na stranu to što mislim da njegov posao nije da se vozi šleperom kroz tunele, svima je jasno da na dan davanja ove premijerove izjave, šleper nije mogao da prodje kroz taj tunel. Zbog toga što tunel nije imao standardnu visinu. Veoma ozbilja greška, verovatno izvodjača radova. Nemam nikakve veze sa gradjevinom, ali jasno je da nije vlika mudrost poznavati propisanu standardnu visinu tunela.

Gradjevinu ne poznajem, ali prava da. Ovakvim postupanjem pričinjena je šteta. Premijeru je vrlo dobro poznato da je pričinjena stvarna šteta, u vidu radova koje treba naknadno platiti da bi se tunel osposobio, kao i izmakla dobit. To ti je ono kad auto put kasni zbog nečije greške, pa ga ti ne koristiš onda kad je trebalo i tu gubiš. I sve to plaćaju poreski obveznici, ili da bude jasnije narod Srbije.

 Imam utisak da premijer po ko zna koji put svojim autoritetom (a ovog puta možda i vozačkim bravurama) štiti nesposobne i  ko zna još kakve.

Objavljeno kao