Ostavka RIK legende

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević podneo je Skupštini Srbije ostavku na tu funkciju zbog rešenja Odbora Agencije za borbu protiv korupcije da je funkcija koju obavlja u RIK-u nespojiva sa mestom direktora u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo. Mandat ovog “uglednog” člana vladajuće stranke na čelu RIK-a, koji se ozbiljno nametnuo kao Ginisov rekorder u broju funkcija koje istovremeno obavlja, obeležilo je prekrajanje izbornih rezultata, veliki broj nepravilnosti u izbornom procesu, tzv. afera “falsifikovanih” potpisa i izborna krađa. Pokret za TOleranciju je mišljenja da je tzv. afera “falsifikovanih” potpisa bila uvod u izborne nepravilnosti i postizborno prekrajanje izbornih rezultata. Zbog svega navedenog, a u nadi da bi odgovori možda mogli da dovedu do rešavanja ove afere, Dejana Đurđevića i nadležne organe PITAMO:

  1. U kojoj pravnoj državi bi moglo da se desi da nakon što se potpisi od strane RIK-a prekontrolišu i utvrde kao važeći, naknadno, nekoliko dana kasnije, ispostavi da su oni ipak nevažeći?
  2. Kako je moguće da u pravnoj državi sudski pečat dospe u ruke neovlašćenih lica i da nedeljama to niko ne primeti?
  3. Ko je odlučio da RIK preuzme na sebe ulogu “ kadija te tuži, kadija ti sudi”, jer je u ovom slučaju i ministar pravde Selaković istakao „da je samo sud nadležan da presudi da li je nešto falsifikat“?
  4. Da li je slučajno da se nakon odluke Upravnog suda da se Ruskoj stranci na izborima prizna status stranke nacionalne manjine pojavi afera “falsifikovanih” potpisa?
  5. Ko je utvrdio i na osnovu kojih kriterijuma, posle pojave falsifikovanih potpisa kod Jedinstvene ruske stranke, kojim će se manjinskim izbornim  listama retroaktivno kontrolisati potpisi iako su isti Zaključkom već utvrđeni kao važeći?
  6. Da li su se kontrolisali potpisi i ostalih izbornih lista koje su učestvovale na izborima, i kojih?
  7. Da li ste, „uvaženi“ vanredni profesore Pravnog fakulteta, prilikom donošenja rešenja o odbijanju nekih od republičkih lista prekršili Osnovna načela Zakona o opštem upravnom postupku?
  8. Ko je i zašto vršio pritisak na pripadnike već proglašene izborne liste da je povuku?
  9. Kako je bilo moguće povući izbornu listu dan posle isteka roka za povlačenje već proglašenih izbornih lista?
  10. Dokle se stiglo u rešavanju slučaja „pečat Beograd“ , jer je ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo krivične prijave protiv dve osobe koje se sumnjiče da su falsifikujući pečat Osnovnog suda u Šapcu overili više falsifikovanih izjava birača za podršku izbornih lista dve stranke?

PZT smatra da je, bez obzira na pretpostavku da odgovore nećemo dobiti, veoma važno da ova pitanja ostanu zapisana kao svedočanstvo jednog zlog vremena i opomena za budućnost. Mišljenja smo da je ono što su Dejan Đurđević i RIK uradili sramota za profesiju. Zbog toga insistiramo da državni organi ispitaju sumnjivo i nezakonito ponašanje Dejana Đurđevića i zahtevamo da stvarni krivci i inspiratori tzv.”falsifikata” budu otkriveni.

Objavljeno kao