ORBOVIĆU, SRAM TE BILO!

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da bi za radnike čije su plate zakonski minimalne povećanje sa sadašnjih 121 dinara na sat na, kako se spekuliše, 130 dinara na sat bio kvalitetan pomak.

Trenutna minimalna plata u Srbiji iznosi 21.050 dinara. Ukoliko dođe do povećanja minimalne cene radnog sata za devet dinara, to praktično znači da će minimalac skočiti za nešto manje od 1.500 dinara na mesečnom nivou. U prevodu, to je 30 vekni najjeftinijeg hleba “sava”, dakle vekna više dnevno, ili oko dva kilograma mesa za mesec dana.

“Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO. To će biti pomak i za privredu Srbije”, kaže ovaj (vlasto)državni sindikalac u svim režimima.

Sindikat traži da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po satu, dok su poslodavci spremni da sa trenutnih 121 dinar podignu cenu na 125 -126 dinara.

Prema podacima Ministarstva trgovine, a na osnovu zvaničnih statističkih podataka, prosečna potrošaka korpa u maju iznosila je 67.117,80 dinara, dok je za minimalnu prosečnu korpa u istom mesecu bilo potrebno izdvojiti 34.965,44 dinara.

Prema istom izvoru, prosečna mesečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u maju ove godine, iznosila je 43.951 dinar.

Kada se sve preračuna, ispada da je za pokriće prosečne potošačke korpe potrebno 1,53 prosečnih zarada, a za minimalnu korpu 0,80 prosečne zarade.

Za pristojan, “prosečan” život, tako, nemaju ni oni koji primaju “prosečne” plate. Kako tek uspevaju da prežive oni sa minimalcem…