Oj, Srbijo, medju fašistima!

Posle 11 godina dugog postupka “nezavisno” srpsko pravosudje je odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu pravosnažno oslobodilo vodju nacističke organizacije “Nacionalni stroj”, Gorana Davidovica – Firera, za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti.

Inače, postupak protiv Gorana Davidovića – Firera vodjen je zato što je 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od vodja nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, došlo do napada nacista na učesnike antifašističke šetnje – ”Stop fašizmu”. Incident se dogodio kada je učesnike šetnje napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Za taj napad do danas su, nakon nagodbe sa Višim tužilastvom, na minimalne kazne osudjena samo dvojica pripadnika nacističkog Nacionalnog stroja, iako ih je mnogo više bilo uhapšeno uključujuci i Davidovica, kome se sudilo u odsustvu jer se tokom 11 godina trajanja postupka nije pojavio u sudnici.

09.04.2019.godine