OBELEŽENO 75 GODINA OD NOVOSADSKE RACIJE

U subotu, 28.01.2017. godine, predsednik TOLERANCIJE Srbije Jasminko Hadžisalihović, položio je cveće na Na Kej Žrtava racije, pored spomenika “Porodica”, povodom sećanja na Novosadsku raciju koja je jedna od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada i Vojvodine, kada je tokom tri dana 21., 22., i 23. januara 1942. godine stradalo 1300 nevinih Jevreja, Srba, Roma i drugo civilno stanovništvo.

Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942. godine u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke masovno ubijano lokalno stanovništvo, pretežno Jevreji, Srbi i Romi. U periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine okupacione snage u Drugom svetskom ratu pobile su i pod led Dunava bacile oko 4.000 hiljade ljudi. Pogrom, u kojem je stradalo više hiljada Novosađana, počeo je još 4. januara u Čurugu, a nastavljen je u Šajkaškoj oblasti, Novom Sadu i Bečeju, sve do kraja meseca.

Nakon rata odgovorni za ovaj zločin su uhvaćeni i nakon suđenja u Novom Sadu većina je osuđena na smrt. Ipak, neki niži oficiri žandarmerije i vojske uspeli su da se izvuku, poput Šandora Kepira koji je pre nekoliko godina posle višegodišnjeg pritiska izveden pred sud u Budimpešti, ali je oslobođen i umro je ubrzo nakon toga.