OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

U petak, 27.01.2017. godine, je tačno 72 godine od oslobođenja Aušvica, nacističkog logora. Dan oslobođenja Aušvica u svetu se obeležava i kao Dan sećanja na žrtve Holokausta. Predstavnici TOLERANCIJE Srbije, predsednik Jasminko Hadžisalihović i predsednik Gradskog odbora Pančevo Jovan Ciculj, obeležili su Dan sećanja na žrtve Holokausta polaganjem cveća u spomen-kompleksu Stratište na Jabučkom putu, gde je tokom Drugog svetskog rata ubijeno oko 10.000 ljudi.

Spomen-kompleks „Stratište“ je kompleks koji se nalazi na 6 km od Pančeva na putu Pančevo–Jabuka. Kompleks je konačno uređen 1981. godine, kada je na njegovom mestu podignut spomenik „Brazda“. Gledajući kroz procep na spomeniku, posetilac uočava zloslutnu močvaru Tamiša, čime se dodatno naglašava tragedija koja se ovde desila.

Od 1941. do 1944. godine, na ovom je mestu po naredbi šefa policije Pančeva pobijeno oko deset hiljada Srba, Roma i Jevreja. Godine 1945, u spomen na počinjene zločine, isprva je bila podignuta spomen-piramida.

Arhitekta Nebojša Delja dobio je, 1970. godine, zadatak adekvatnog uređenja spomen-kompleksa. Tada je po njegovoj zamisli spomenik trebalo da bude asocijativna stilizacija brazde, zaorane na kosoj, zatravnjenoj površini, izlivena u gusu da bui s vremenom zarđala i dobila priprdnu patinu i boju zemlje. Nakon nekoliko izmena prvobitnog idejnog rešenja, spomenik je konačno otkriven 22. novembra 1981. godine.

Gledajući kroz procep na spomeniku, posetilac uočava zloslutnu močvaru Tamiša, čime se dodatno naglašava tragedija koja se ovde desila.

Spomenik je pretrpeo oštećenja 2011.godine i nekoliko puta tokom 2013, kada su odlomljeni krajevi sa zadnje leve brazde. Ipak, spomenik je pretrpeo najveća oštećenja u julu, kada je čitava jedna brazda (oko 3 tone bronze) odneta.