Nobelova nagrada

Bošnjaci iz Foče odlučili su da turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana predlože za Nobelovu nagradu za mir, sa obrazloženjem da je on u noći neuspelog vojnog puča, uz pomoć naroda odbranio demokratiju, vladavinu prava i pravnu državu.

Kako su naši „slobodarski“ narodi postali dupeuvlakači i plačipičke?

Piše: Jasminko Hadžisalihović

U Foči, Bosna i Hercegovina, je grupa vrsnih i autentičnih bošnjačkih zaštitnika svetskog mira i demokratije predložila turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana za Nobelovu nagradu za mir. Nije to prvi put da naši narodi i narodnosti predlažu kandidate za ovu nagradu koja je, realno, malo izgubila svoj prethodni sjaj imajući u vidu kakvi su je sve vrhunski borci za mir i demokratiju dobijali poslednjih godina. Međutim, ovo je prvi put da grupa naših nezavisnih i slobodnomislećih građana, spontano i demokratski, predlaže jednog uglednog stranog državljanina za ovu prestižnu nagradu…Braćo moja mila, čitam i ne verujem. Pošto smo sve naše probleme i sve naše „ugledne“ kandidate potrošili, a nagradu dobili nismo, onda nam je ostalo da predložimo „strane a naše“ za prve mirotvorce sveta.

Pitam se kako su naši narodi i narodnosti, koji se svi do jednog kurče svojim oslobodilačkim tradicijama, slobodarskim duhom i neprevaziđenim junaštvom došli u fazu dupeuvlakača i plačipički koji bi bez imalo stida i srama da bezuslovno i bespogovorno kleknu pred belosvetskim mentorima i gazdama (svaka sličnost sa Gašićevom izjavom je namerna)? To udvorište i ulizništvo prelazi, što reče Izet Fazlinović u „Lud, zbunjen, noormalan“ u „dajguz“. Elem, ja razumem da saradjujemo, ja razumem da ne možemo na potpuno ravnopravnim osnovama da razgovaramo, ja razumem i da nam je ekonomska situacija takva da nismo u poziciji da zahtevamo i postavljamo uslove, ali imamo li mi još mrvicu dostojanstva ili ćemo i bez da nam to traže skinuti gaće na izvol’te. Moramo li i još koliko trpeti da brukaju i sramote naše narode ove lopovske vlasti koje su u proteklih par decenija kao plačipičke trčale po stranim ambasadama moleće da ih iste podrže. Naravno, sve zarad našeg dobra. Jer te ljudske i moralne gromade su bile garanta mira u region ovim belosvetskim vucibatinama. Sami smo svedoci koliko nam je to dobra donelo. Međutim, taj mazohizam koji smo mi spremni da istrpimo se graniči sa zdravim razumom, jer samo još nedostaje dok nas tako udruženi j… dok mi vrištimo „coca-colu“ reklamu „to je ono pravo“. Ne možete vi nas toliko da natrtite koliko mi možemo da izdržimo. A, dokle smo došli?

Bošnjaci bi najradije da budu jedan turski sandžak sa Bakirom kao velikim vezirom, Hrvati bi ako mogu da budu još jedna savezna država velikog i uticajnog nemačkog carstva sa Kolindom kao guvernerkom, Crnogorci sanjaju da su nova zvezdica na američkoj zastavi sa Milom kao večitim šerifom. Slovenci su europski a naši, jer su po danu europejci ali nocu boljeg provoda od „balkanske krčme“ nema. U prevodu, „zmajčeki“ bi da se j… a da im ne udje, a meni dragi Makedonci od svojih muka ne znaju ni št bi hteli. Ni gde su pošli, ni kamo su došli. A, Srbi? Po obićaju to je najzajebaniji slučaj. Pola hoće da, kao Ujedinjene srpske zemlje, bude ruska gubernija, dok druga polovina traži svoju zvezdicu na plavetnilu zastave briselske slobodarske džamahirije sa Vučićem kao prvim do Angele kao carice majke. I, ubeđen sam, da bi svi oni zajedno želeli da su Redžep Tajip Erdogan. Sa sve svojim europskim mentorima. Zamislite, ne dao nam Bog, ove naše sa svim tim spiskovima nepodobnih koji ugrožavaju vitalni nacionalni i državni interes…ostavljam vam, dragi prijatelji, mašti na volju.

Dragi moji zemljaci, samo Bog i kapital koji su lopovlukom stekli znaju zašto velika većima tzv.političke elite na ovim prostorima nije dozvolila i ne želi da jako slični narodi imaju zajedničku budućnost ili bar žive u miru i bez trzavica kao sav normalan svet. Ne želim da aboliram narod za izabrane vlasti u novonastalim državama, jer se kaže da narod zaslužuje vlast kakvu je izabrala, ali je činjenica da svaka vlast ima mehanizme da oblikuje narod po svojoj volji. Predugo smo učeni da slušamo a ne da mislimo. Nije naš narod nimalo lošiji od drugih da bi bio tako žestoko ktitikovan. Ali, sve vlasti svih ovih godina…Zbogom, pameti…

Zbog svih nevinih žrtava, bola njihovih porodica, siročadi, uništenih porodica, raseljavanja, nesreće, bede, lopovluka, kriminala, otpuštenih radnika, nezaposlenosti, besperspektivnosti, i još mnogo toga zbog čega vam sudovi ne sude a za mene ste krivi, i posebno zbog toga što ste nam uzeli pravo da živimo i budemo SVOJI SA SVOJIMA i SVOJI NA SVOME želim da ste svi vi hohštapleri i ološ na m.me. Iako svestan rizika zaraze koji na sebe pruzimam sa osobitim zadovoljstvom i puna srca želim da sve vas koji ste nam uzeli poslednjih trideset godina oteram p.m. Aferim! Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Objavljeno kao