Neverovatna izjava Rasima Ljajica u vezi GMO

Poštovani ministre Ljajiću,

Legitimno je da se zalažete za promenu bilo kog zakona u Srbiji, pa i Zakona o GMO, ali do promene istog biste morali da poštujete važeće zakone zemlje u kojoj ste ministar. Jer, Vi ste ipak ministar trgovine u Vučićevom kabinetu. Upravo zbog toga je neshvatljiva Vaša izjava da se u Srbiji jede “uvozno meso životinja koje su hranjene GMO stočnom hranom”. Nešto slično je o liberalizaciji prometa GMO u Srbiji rekao i premijer Vučić na predstavljanju svog ekspozea u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, i sada je više nego očigledna namera sadašnje vlasti da menja postojeći Zakon o GMO. Ipak, uvaženi gospodine Ljajiću, svi mi “diletanti” (kako nas nazvaste) ne želimo uzgoj i promet GMO u Srbiji ni po cenu uslaska u STO. Vi, naravno, imate većinu i možete da radite šta god hoćete, pa Vam poštovani potpredsedniče Vlade RS, predlažemo da Vaša poslanička grupa pokrene inicijativu za promenu važećeg Zakona o GMO. Nema u ovom slučaju “mi moramo”, nego partija na čijem ste čelu neka izađe sa inicijativom i predlogom za promenu Zakona o GMO jer smatra da je to interes ove zemlje i njenih građana. Na taj način ćete steći pravo da novi zakon koji se donese bude vaših ruku delo i sve zasluge za budućnost našeg zdravlja pripadnu vama i vašoj partiji. Verujemo, štaviše ubeđeni smo, da će Vam na tome posebno biti zahvalni odbornici svih 127 Skupština gradova i opština koje su donele deklaraciju kojom ne žele GMO na svojoj teritoriji.

Poštovani gospodine Ljajiću, ne potcenjujte, ne sudite i ne kvalifikujte olako da su većina ljudi koja se protivi GMO “diletanti”, jer o štetnosti ili bar o nedokazanoj korisnosti GMO su izdate brojne stručne studije domaćih i stranih autora. Jedan od njih vam sedi i u skupštinskim klupama. Kada su stručnjaci u pitanju uopšte ne sumnjamo da ćete već pronaći neke Vladine eksperte koji će nam objasniti hranljiva svojstva GMO.

Pokret za TOleranciju se zalaže za striktno poštovanje važećeg Zakona o GMO ili, ako već hoćete da ga menjate, za raspisivanje referenduma o istom. Na kraju, što se nas tiče, naš odnos prema ovom pitanju staje u jednu rečenicu:
GMO – BOLEST NA USTA ULAZI!

НЕВЕРОВАТНА ИЗЈАВА Расима Љајића у вези ГМО и ЕУ!