NEKADA

Industrija konfekcije i padobrana Kluz, osnovana je 1947. i dobila je ime po Franji Kluzu, partizanskom pilotu, narodnom heroju i učesniku rata 1941-1944, kako bi se tu šili padobrani, šinjeli i vojničke bluze.

U mirnijem vremenu i tokom procvata jugoslovenskog samoupravljanja, šili su i razne vrste odeće. Jedno od prodajnih mesta bila im je velika robna kuća u Masarikovoj ulici, u centru Beograda.

Fabrika je zapošljavala oko 10.000 ljudi od kojih su 90% činile žene. Zbog toga ja i nazvana “ženska fabrika”. Žene u ovom preduzeću bile su uključene u sve faze proizvodnje – od ideje do realizacije proizvoda: na pripremi, kreacijama itd.

Posle nacionalizacije i tranformacije u državno preduzece 1951. godine deo Kluza se preseljava u novoizgrađene pogone u Beogradu. Do 2007. godine u Kluzu je proizvedeno preko 200.000 padobrana različitih vrsta i konstrukcija. Proizvodili su razne vrste padobrana, za posebne potrebe i namene: desantne, školske, sportske, spasilačke, transportne, vučne padobrane i paraglajdere.

Posle nekoliko neuspešnih privatizacija, fabrika je likvidirana 2011. godine. Prostorije ovog nekadašnjeg giganta se danas izdaju različitim udruženjima i sportskim klubovima. Robna kuća Kluz, kao poznato mesto u srcu prestonice, nadživela je fabriku.

3.januar 2023.