BRANKO KLANŠČEK I NAŠE PRAVO

NAŠE PRAVO JE DA DRAGAN BUJOŠEVIĆ, NENAD LJ.STEFANOVIĆ, MILAN NEDIĆ, DESIMIR ČANTRAK I PRIVILEGOVANI UREDNICI I NOVINARI ZAVRŠE IZA BRAVE!

Branko Klanšček, predsednik UO RTS-a je potvrdio da su dokumenta do kojih je došao istraživački portal Pištaljka, tačni i da je najskuplja emisija na RTS-u kviz u privatnoj produkciji, za koji se godišnje izdvaja 55 puta više novca nego za dve najgledanije emisije u produkciji RTS-a.

U dokumentu se dalje navodi da seriju “Pupin” radi privatna produkcijska kuća „Atena“, firma u vlasništvu Anete Ivanović, inače urednice jedne od najgledanijih emisija na RTS-u – „Šarenice“. Odobreni budžet za ovu seriju je 1.500.000 evra.

U planovima troškova Zabavne redakcije navodi se da se od 20 planiranih emisija, 13 realizuje pomoću privatnih firmi, šest samostalno, a za jednu emisiju se već drugu godinu zaredom izdvaja novac iako emisija do danas nije realizovana. U 2023. godini za pomenutu nepostojeću dnevnu zabavnu emisiju planirano je 200.000 evra.

Serijali „Na večeri kod“ i „Kuhinja mog kraja“ budžetirani su zajedno na 720.000 evra godišnje. Obe emisije realizuje firma „Fruitworks“ pevača, glumca i voditelja Miroslava Mikija Perića.

Više od 707.000 evra se ukupno izdvaja za dve emisije firme „Top manifest“ Darka Popovića – „Svadba iz mog kraja“ i „Novi početak“. Ovu emisiju vodi zaposlena na RTS-u, voditeljka „Slagalice“ Marija Veljković.

U produkciji firme „Monte video“ proizvodi se i popularna emisija „Sasvim prirodno“, čiji je autor Jovan Memedović. Trošak RTS-a u 2023. za ovu emisiju biće 148.260 evra.

Emisija „TV lica“, čiji je autor i voditelj Tanja Peternek nastaje u saradnji a firmom „Kreativni studio Cepter“. Planirani budžet za „TV lica“ u ovoj godini je 108.780 evra.

Najgledanije emisije po izveštaju o radu javnog servisa za 2021. godinu su, ipak, one u njihovoj sopstvenoj proizvodnji – „Šarenica“, kviz „Slagalica“, „Beogradska hronika“ i „Jutarnji program“. Za „Šarenicu“ i „Slagalicu“ se izdvaja podjednako novca, po 190.000 evra, a za „Beogradsku hroniku“ i „Jutarnji program“ zajedno svega 15.000 evra godišnje.

Trošak za kviz „Stigni me ako znaš“ u 2023. godini iznosi 825.812 evra. Kviz vodi još jedna voditeljka Slagalice Kristina Radenković, a producira firma Aleksandra Babića „Filming“.

Kvizovi „Potera“ i „Ja volim Srbiju“ koštaju svaki po više od 700.000 evra, a glavni akteri su zaposleni javnog servisa Jovan Memedović (Potera) i Dragana Kosjerina (Ja volim Srbiju). „Poteru“ realizuje produkcijska kuća Adrenalin u vlasništvu firme „Two rivers“ Srđana Šapera.

RTS novac izdvaja i za serije koje su već prikazivane kao filmovi. Tako je javni servis za seriju „Vera“, koju je kao film Filmski centar Srbije 2020. godine podržao sa 27 miliona dinara (230.000 evra), prošle godine budžetirao iznos od 2.122.645 evra.

Takođe, FCS je dodelio 30 miliona dinara (256.000 evra) za realizaciju filma „Djeca Kozare“, dok je za istoimenu seriju u ovoj godini RTS izdvojio 1.560.000 evra. Seriju producira „Minakord“ u vlasništvu pevača Željka Joksimovića.

HAPSI BANDU!

14.februar 2023.