Najhrabrija stjuardesa Nijra Bhanot

Najhrabrija stjuardesa u istoriji🎖🏅Nijra Bhanot je postala heroj nakon što je hrabro žrtvovala život da bi spasila živote 340 putnika na letu Pan Am 73 u septembru 1986. godine.

Dogodilo se da, Nirja bude na letu Pan Am Flight 73 iz Mumbaja za Ameriku kobnog 5. septembra 1986. godine kada je grupa terorista na aerodromu u Pakistanu otela avion u kome se nalazilo 19 članova posade i 361 putnik. Teroristi su se ukrcali u avion i planirali da iskoriste američke putnike kao taoce tokom pregovora sa vlastima. Međutim, zahvaljujući Nirjinoj brzoj akciji najveći broj ljudi je uspeo da pobegne. Da bi ispunila misiju, ova hrabra devojka je položila svoj život.

Četiri naoružana čoveka su planirala da odlete do Kipra i traže oslobađanje iz zatvora njihovih saboraca u zamenu za oslobađanje talaca. Naročito su planirali da iskoriste prisustvo američkih putnika i članova posade za svoje planove. Teroristi su naložili Nirji da pokupi sve pasoše putnika kako bi mogli da identifikuju američke državljane među njima. Zajedno sa još nekoliko stjuardesa Nirja je sakrila 41 pasoš da otmičari ne bi mogli da naprave razliku između Amerikanaca i ostalih putnika. Nakon napetih 17 sati, teroristi su izgubili strpljenje i počeli da pucaju u taoce istovremeno postavljajući eksploziv. Nirja je uspela da otvori vrata za slučaj opasnosti, ali i onda je ostala sa putnicima pomažući im da izađu iz kabine. Ubijena je dok je štitila troje dece od kiše metaka. Od 360 putnika ubijeno je 20. Od toga dvoje Amerikanaca.

Nirja Bhanot posthumno je odlikovana velikim brojem nagrada za hrabrost. Imala je samo 22 godine.

19.april 2022.