Nacionalni saveti/manjinske samouprave u pravnom sistemu Republike Srbije

U organizaciji Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu(MDULS) i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) održan je Okrugli sto pod nazivom “Nacionalni saveti/manjinske samouprave u pravnom sistemu Republike Srbije”. U uvodnom obraćanju prisutne su pozdravili Kori Udovički, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Peter Burkhard, šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji, Tim Kartrajt, šef Misije Saveta Evrope u Republici Srbiji, Nikolas Bizel, Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji i Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Moderator radnog dela bila je Ivana Antić, v.d. pomoćnica ministra u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a govorili su:

– Ivan Bošnjak – Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina
– Vitomir Mihajlović – Predstavnik Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina i predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine
Milan Antonijević, YUCOM – Predstavnik OCD-a
– profesor dr Vladimir Đurić – Predstavljanje analize zakonodavstva o nacionalnim savetima nacionalnih manjina sa posebnim osvrtom na finansiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Okruglom stolu “Nacionalni saveti/manjinske samouprave u pravnom sistemu Republike Srbije” su, na poziv organizatora, ispred Pokreta za TOleranciju prisustvovali Jasminko Hadžisalihović, Marijana Ivović Vukotić i Musab Al-Šukeir.