Mokar i hladan peškir na glavu i odmor’te malo.

Čitam ova dva dana reagovanja ministara srpske Vlade na izjavu predsedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ne mogu da se ne zapitam: Ko je ovde lud? Osim što su svojim izjavama pokrenuli svojevrsni „fb rat“ na društvenim mrežama sa pregršt međusobnih uvreda, vulgarnosti, primitivizma, mržnje i šovinizma između osvedočenih sajber patriota, ono što su oni rekli je potpuno nevažno. Zašto? Zato što da nije bilo ove Bakirove posete i izjave u N.Pazaru našao bi se već razlog za zaoštravanje odnosa u, ionako, vreloj balkanskoj krčmi. Pravo je pitanje: Ko ima koristi od pogoršavanja odnosa između sadašnjih jugoslovenskih država i zašto? Odgovor je: SVI. Stiče se utisak da je ovo skoro pa dogovoren i insceniran „sukob“ kojim su nas osvedočeni zaštitnici narodnih interesa preveli, po zna koji put, žedne preko vode. Ali, pođimo redom…

Prvo je pukla „ljubav“ između Ćamila Durakovića, osvedočeog kadra Bakira Izetbegovića, i Aleksandra Vučića uoči obeležavanja genocida u Srebrenici i ne priznavanja te kvalifikacije zločina od strane srpskih vlasti. Naravno, srpske vlasti ni prošle, ni proteklih dve decenije nisu taj zločin okarakterisale kao genocid ali su njihovi najveći dužnosnici odlazili u Potočare. To, tada, Ćamilu nije smetalo. Ali, ne razumem zašto je uopšte bitno Ćamilu i Bakiru šta Srbi misle? Postoje presude Međunarodnih sudova, postoji Rezolucija o Srebrenici Evropskog parlamenta, i što je baš ove godine bilo bitno da Vučić prizna genocid? Možda baš zato što su ove godine lokalni izbori u BiH i ne bi bilo loše nacionalno homogenizovati svoje biračko telo pred nastupajuću kampanju. To nacionalno pljuvanje i kurčenje uvek prolazi kod ovih naših balkanskih plemena. Vučić je to kao dostojanstveno i pomirljivo „istrpeo“ ali su njegovi „vučići“ udarili po Ćamilu i Bakiru i dodatno ih učvrstili i podigli u bošnjačkom biračkom telu. Dobro je, svi su zadovoljni.

E, sad…Bakir, od oca Alije, Izetbegović je rešio da maksuz, po prvi put, baš sad dođe u Pazar i tamo održi sastanak vaskolikog SDA carstva sa prostora Jugoslavije. Nema to veze sa predstojećim izborima i sa velikim brojem sandžačkih Bošnjaka koji žive u Sarajevu i Bosni. Mnogi od njih su i uspešni biznismeni. Ma, jok, kakvi. Bakir je onako emotivan kakav ga je Allah dao tamo evocirao uspomene na rahmetli baba koji je prije 26 godina napravio najveću partiju u Bošnjaka i kako onda tako i danas tu partiju u Sandžaku vodi dr.Ugljanin. Pa je hteo baš sad Sulji da se revanšira. Ali, ako sve prođe bez frke kakav je benefit njegovog dolaska. Nema ga. I ko će, pogađajte, da priskoči u pomoć…Bakir od jedne rečenice, koju objektivno možete da tretirate i ovako i onako, posle reakcije srpskih ministara postade u Bosni, tj Federaciji, najomiljenija ličnost. Toliko, da i oni koji ga očima nisu mogli videti sada mu podršku daju. Srpska javnost bruji, Bakir otcepljuje Sandžak, diplomatski skandal, ugrožena sigurnost u regionu, itd. Da se ne lažemo, Bakir ne može da ujedini ni državu u kojoj je prvi čovek Predsjedništva a sad će komad tuđe da otima. Sa Suljom, bez Rasima i Muamera, koji čekaju nameštenje u Vladi? Pa ko u to još veruje? Osim onih koji seire po društvenim mrežama i dive se odvažnom „najvećem Bošnjaku posle njegovog baba“ Mada, bravo, za premijerove u tehničkom mandatu spin majstore. Uz pomoć svojih pravnih eksperata u liku ministara koji su nam objasnili „međunarodni suverenitet entiteta“ uspeli su da podignu Bakira za jedan, dva, tri ili ko zna koliko procenata u biračkom telu. Za Bošnjake je ovo njihov „pazarski dron“ i mora se Bakirova odvažnost podržati. Za Srbe je ovo još jedan dokaz da njihovi lideri čvrsto drže stvari u svojim rukama i da se niko ne može zajebavati sa svetom srpskom zemljom.

I na kraju, ali ne manje važno, istaknuti levičar i antifašista, Ivica Dačić, uzima kao božji dar temu poništenja presude hrvatskom zlikovcu Alojziju Stepincu. Već dovoljno iskusan da zna da je najbrži put do buduće srpske Vlade preko „srbovanja“ ne časeći časa kreće u otvoren rat saopštenjima sa onim nesrećnim Kovačom koji ne zna gde je levo. Slobin mali sa oreolom vrsnog SKOJ-evca, i već prekaljen rehabilitacijom „prvog gerilca“ slobodne Evrope đenerala Draže (kako vole Ivicini koalicioni partneri da kažu), tako sebi učvršćuje mesto u Nemanjinoj 11 i oreol zaštitnika srpskih nacionalnih interesa. Međutim, u tom zapevavanju posle „Miljacke“ mali Ivica se zaigrao pa rešio da bude i veći Srbin od „izabranog“, što prošlost, čast i ponos „najvećem“ nije dozvolila. Nekako bi mu ovog Kovača i oprostio ali kada je krenuo da komentariše srpskim vlastima omiljenog bošnjačkog „koalicionog“ partnera u liku i delu Alijinog malog, uvide da je vrag odneo šalu i preko svojih najbližih saradnika reši da malo više napiči iznenađenog Bakira i objasni mi „pravne aspekte“ njegove posete N.Pazaru.. Jbg, Bakire, izvini. Moralo se. Jednom radikal, uvek patriota. Makar i evropski. Ali, dobro je, svi su zadovoljni.

Nadam se da je ovo ludilo kojem prisustvujemo deo nekog dogovora jer ako nije…Valjda će i ovi izbori jednom proći i do normalnosti se doći. Dobro je samo da ovi naši političari ne odlučuju o pitanju rata i mira na Balkanu jer kakvi su ovo naše bure baruta bi davno eksplodiralo. Mislim da im je najbolja poruka i recept: Mokar i hladan peškir na glavu i odmor’te malo.

Elem, da završavam…verovatno ništa od ovih pretpostavki nije tačno jer nema smisla. Pitao sam: Ko je lud? Odgovor je: Ja sam. Ne bi to oni nama radili. Ne bi manipulisali. Igrali se. Krali. Zajebavali ovaj narod. Nisu to oni isti ljudi i njihovi naslednici koji su tu već dve decenije. Ma, kakvi. To je sada jedna nova, fina, uglađena kasta „evropskih“ vucibatina. Ali, sad će vam to objasniti ovi naši sveznajući analitičari. Politikolozi, psiholozi, mudolozi, sve do propalog Tadićevog šlager pevača. Uništili su nam prošlost, upropastili sadašnjost, obesmislili budućnost. Ukrali nam zemlju, nadu, veru. Zato ne verujete svojim očima, verujte u njihova sranja. Dokle, bre, više?

Objavljeno kao