MARKS

Jeste u Titovom komunizmu bilo govana, ali bilo ih je i pre Tita i posle Tita. Uglavnom su to isti ljudi, bar je tip ljudi isti. To su takvi kojima nije bitno kako do para i imanja, nego otimaj, laktaj se… Razlika izmedju komunizma i kapitalizma je u tome što su Titova govna mogla da dodju do vile, boljeg stana, vikendice i auta, ali nisu mogli da poseduju celu fabriku, a pogotovo ne izvore vode, reke, plaže, rudnik, industriju od vitalnog značaja za zemlju i slično. SISTEM im nije dozvoljavao. Danas nam društveni sistem (kapitalizam) dozvoljava zakone koje oblikuje Evropska Unija ucenama, a zemlja se prodaje nemilice strancima, voda iznajmljuje na 100 godina, nismo vlasnici naših rudnika i služimo za odlaganje otpada te divne Evrope u koju bi da idu domaće demokrate.
Najgore od svega – nema veze ko je na čelu takvog sistema. Kad tad dodje neko ko je podmićen, ucenjen i proda sve od reda. I to sve zato što je neko rekao da od kapitalizma nema ništa bolje. Krajnje je vreme da se ta izjava pobije. Krajnje je vreme da se kaže i pokaže da može da postoji solidno pravedno društvo u kome će zemlja, voda i vazduh biti zajednička svojina, zdravlje besplatno za sve, obrazovanje i vaspitanje dece zajednička briga sa istim ciljem za svu decu. I sličnim početnim pozicijama. Jer ostaje nas malo koji se sećamo da je to uopšte moguće.
Krajnje je vreme da se prestane sa nenormalnim, nemoralnim i nehumanim bogaćenjem pojedinaca, jer to vodi samo u jednom pravcu – uništenju ljudskog društva i planete.

Branka Kecman

19.jun 2022.