Kurban Bajram

“Povodom velikog praznika Kurban Bajrama, u ime TOLERANCIJE Srbije i svoje lično ime, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujem najiskrenije čestitke uz želju da Kurban Bajram proslave u duhu tradicije i običaja, u dobrom raspoloženju, dijeleći radost sa svojim najdražima.
Praznik Kurban Bajram je još jedna dobra prilika da se podsjetimo na temeljne moralne i duhovne vrijednosti islama: vrijednosti pravde, humanosti, mira, milosrđa i ljubavi za naše bližnje.
Želim da dani Kurban Bajrama, simboli mira i tolerancije, svima koji slave donesu radost i mir, prijateljstvo i razumijevanje, praštanje i ljubav, kao i da osnaže jedinstvo i slogu među ljudima svih vjera i nacija, i da doprinesu zajedništvu i skladnom multietničkom i multikonfesionalnom životu na prostoru čitave Srbije i svuda gde naši narodi žive. Bajram šerif mubarek olsun!”

KURBAN BAJRAM

Islamski vernici počinju u ponedeljak, 12.09.2016.godine, četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika – hadžijski Kurban-bajram (Dan žrtve).
Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva – Bajram-namaz.
Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.
Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u ćabi, odnosno u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu.
Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.
Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovesti, nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vere pred Allahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog sveta.
Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva – kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.
Biblijska i kuranska priča o žrtvi slične su, ali u Bibliji đavo iskušava Avrama da li će da žrtvuje sina Isaka, a u Kuranu iskušava Ibrahima da li će žrtvovati sina Ismaila. Predanje se završava tako što Allah zamenjuje Ismaila žrtvenom životinjom poslatom iz raja.