Kampanja “Zaustavite vršnjačko nasilje” i protiv petardi

TOLERANCIJA Srbije je podržala kampanju “Zaustavite vršnjačko nasilje” i protiv petardi. Kako su u više navrata poručili članovi grupe građana “2 minuta tišine”, petarde i druga pirotehnička sredstva, koja počinju masovnije da se prodaju uoči božićnih i novogodišnjih praznika, pored kratkotrajne “zabave” koju proizvode detonacijom izazivaju i mnogo gore posledice. Nepravilno korišćenje pirotehničkih sredstava svake godine direktno povredi stotine ljudi, a najveći procenat povređenih su upravo deca.

Organizatori još dodaju da efekat eksplozije negativno utiče i na domaće životinje i ljubimce. “Nije mali broj nestalih pasa i mačaka tokom novogodišnjih praznika, kao i iznenadnih uginuća. Životinje koje pobegnu od svojih vlasnika usled pretrpljenog stresa mogu dugotrajno da ostanu oštećene, a samim tim i da predstavljaju potencijalnu opasnost za sebe i okolinu”, kažu inicijatori protestnog skupa.

Kampanja protiv petardi trajaće do 13. januara 2017. godine.

Ova grupa još dodaje da će se, osim akcije protiv petardi, nastaviti i akcije “Hoću Aleksin zakon!” i “Pravda za Vukašina!”, kojima se traži od nadležnih da hitno usvoje izmene zakona kojima će se smanjiti, ako ne i ukinuti, vršnjačko nasilje.