Jelena Kovačević, ćerka nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Živorada Kovačevića, prva je žena Dekan njujorškog Fakulteta za inženjerstvo

Ćerka nekadašnjeg gradonačelnika Beograda, prva je žena na čelu ove institucije stare 164 godine.

Jelena Kovačević PRVA je ŽENA DEKAN njujorškog Fakulteta za INŽENJERSTVO

– Nadam se da će moje imenovanje na mesto dekana pokazati i devojčicama i dečacima šta je moguće postići na polju matematike, inženjerstva, nauke i tehnologije – rekla je Kovačević za Njujork tajms. Ona se bavi različitim naučnim oblastima, od upravljanja saobraćajem do medicine, ali je posvećena i uspostavljanju rodne ravnopravnosti na Tandonu.

Jelena Kovačević je profesorka inženjerstva, ima 56 godina i iz Beograda je. Rođena je u porodici Kovačević u Beogradu, a njen otac je Živorad Kovačević, srpski političar, diplomata i akademik koji je ujedno bio i 60. gradonačelnik Beograda u periodu između 1974. i 1982. godine, ali i ambasador Jugoslavije u SAD u periodu između 1987. i 1989. godine.

Živi u Njujorku, na Aper vest sajdu, sa suprugom Đovanijem Pacificijem (61) koji radi za IBM, a zajedno imaju ćerku Danicu koja će uskoro diplomirati na Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru.

Jelena je za Njujork tajms ispričala kako provodi vikende.
Ne navija alarm za buđenje, već se sama budi svakog jutra u šest, a iako je odrasla na jakoj turskoj kafi, u trudnoći je prešla na onu bez kofeina, te uz doručak – koji se uglavnom sastoji iz ovsene kaše – pročita novine, a zatim odlazi na trčanje u Central park sa mužem i ćerkom. Istrčala je pet njujorških maratona, ali sada trči rekreativno, a navodi da to vreme iskoristi za ćaskanje sa mužem o poslu, ćerki, čak i novinama i vestima.

Naporno radi, te često ne dođe kući pre devet uveče.
– Nedeljom se od jedan do šest popodne pripremam za narednu radnu nedelju – ispričala je Jelena.Radi u istoj kancelariji sa svojim mužem koju su pre dve godine otvorili spojivši dva stana. Čak sede za istim stolom.
– Stvarno uživam dok radim u toj atmosferi, jer mogu da se koncentrišem i razmišljam – navela je ona.

Često posećuje mediteranske restorane, gleda fudbalske utakmice u obližnjim kaficima, a kada je kod kuće, gleda Netfliks.

Jelena je napisala veliki broj naučnih radova, ali i bila koautorka nekoliko knjiga koje se bave programiranjem i obradom signala. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su Oktobarska nagrada Grada Beograda, ali i “E.I. Jury Award” koju joj je dodelio Univerzitet Kolumbija i “CIT Philip L. Dowd Fellowship Award” Univerziteta Karnegi Melon. Društvo za obradu signala joj je takođe dodelilo nagradu 2016. godine za tehničko dostignuće.