Je suis Lejla Čolak

Do kada ćemo više biti taoci ovog verskog fanatizma, do kada ćemo više trpeti i dozvoljavati da nam život određuju drskiji i bezobrazniji od nas i do kada ćemo više trpeti ove novopečene vernike koji o veri i njenom značenju ne znaju ništa, osim da lamentiraju nad navodnom njenom ugroženošću, da je kao brane od komšija druge vere i nacionalnosti, a kad njih nema onda i od samih svojih sunarodnika? I, tako, na svim stranama. Jugoslovenski muslimani i sami Bošnjaci nikada kroz svoju istoriju nisu bili verski ekstremisti i ova pošast koja se pojavljuje u poslednje dve decenije nije nešto što služi na ponos. Naravno, ne govorim ovde o većini naših muslimanskih vernika, našim nanama, amidžama i daidžama koji su ljudi na koje se treba ugledati i sa kojima se većina nas ponosi, već na ovu “novopečenu kastu vernika” koja je apsolutna manjina ali svojom bezobzirnošću i primitivizmom uvek izađe u prvi plan i sramoti sve ono što Islam predstavlja. Zbog toga, u najmanju ruku, očekujem da reis Kavazović i ostali muslimanski verski lideri osude ovakve događaje i pojave jer će takav njihov stav biti odraz društva u kakvom žele da živimo. Hoću da živimo u društvu bez zabrana i ograničenja bilo koje vrste i sa zagarantovanim verskim slobodama. 

Ali neću da živimo u društvu verskog ili bilo kog drugog totalitarizma već u slobodnom, demokratskom i građanskom društvu. Zato, puna podrška Lejli Čolak i želim joj sve najbolje u daljoj profesionalnoj karijeri i u životu.

Jasminko Hadžisalihović, predsednik Pokreta za TOleranciju

http://www.kurir.rs/region/bosna-i-hercegovina/zbog-statusa-o-burkama-hajka-na-sarajevsku-novinarku-pripadnik-vojske-bih-placa-da-je-siluju-clanak-2418289

Objavljeno kao