Hrabri šabački policajci

Šabačka policija može da se pohvali da bez sumnje ima dva čoveka koja su spremna na sve – Dragišu Kojića i Gorana Todorovića, koji su spasili decu iz zapaljenog vrtića. – Kolega i ja smo 19. februara patrolirali gradom, a negde oko 14 sati preko radija dobili smo hitan poziv da se zapalio vrtić. Po doalsku vidimo haos – vaspitačice užurbano izvode decu iz objekta, čuje se vriska, plač, smejanje, sve se pomešalo – kaže Kojić i dodaje da je u trenutku požara bilo 70 mališana u objektu. – Od vaspitačica saznajemo da je do požara došlo zbog kvara na svetlosnoj instalaciji u dnevnom boravku. Preko radio-veze javljamo za požar, a u međuvremenu Todorović i ja uzimamo vatrogasni aparat i gasimo – prepričava dramu Dragiša Kojić.

Njegov kolega Goran Todorović kaže da u jednom trenutku nisu znali da li su sva deca na bezbednom.

– Jedna vaspitačica koja je u tom trenutku bila vidno uplašena i uznemirena brojala je decu i nije znala da li su svi tu. Uleteli smo unutra, dim je bio gust, temperatura skoro neizdrživa, ali morali smo da uđemo, jer je možda još neko unutra. Međutim, ubrzo nam je druga vaspitačia javila da su sva dečica na sigurnom. Tada nam je pao kamen sa srca i osetili smo olakšanje – kaže Todorović.

Kolege Kojić i Todorović objasnili su da će im ovaj humani čin ostati zauvek u sećanju. “Kada smo izašli iz zapaljenog objekta i videli da su deca dobro bili smo ponosni. Zanimljivo je bilo gledati dečicu koja sa oduševljenjem gledaju u vatrogasna i policijska vozila pod rotacijom, oni su mislili da je to neka igra. Eto, to su vam neiskvarena i iskrena osećanja malih, a zapravo velikih bića”. Kažu naši heroji.

9.januar 2022.