FORMIRAN GRADSKI ODBOR POKRETA ZA TOLERANCIJU – PANČEVO

U prepunoj svečanoj sali SO Pančevo Pokret za TOleranciju je u utorak, 22.12.2015.godine, održao osnivačku skupštinu Gradskog odbora Pokreta za Toleranciju – Pančevo, na kome je za predsednika izabran Jovan Ciculj, ing.mašinstva, za potpredsednike Donatela Tešler, ekonomski tehničar i Goran Uglješin, tehničar NU mašina.

Na osnivačkoj skupštini Gradskog odbora Pokreta za TOleranciju Pančevo govorili su Jasminko Hadžisalihović, predsednik Pokreta za TOleranciju, Jovan Ciculj, novoizabrani predsednik GrO Tolerancije – Pančevo, Donatela Tešler, potpredsednica GrO Tolerancije – Pančevo, Zorana Jovanić, potpredsednica GrO Ruske stranke – Pančevo, Miloš Gagić, samostalni poslanik u Skupštini AP Vojvodine i Pavle Đukić, predsednik GrO LSV Pančevo.

„ Evropska Unija se već godinama ne oglašava na stav resornog ministarstva da se Jugoslovenima ne prizna status nacionalne manjine jer im, kako kažu predstavnici države Srbije, nedostaju jezik, pismo i književnost. Napominjem, da ista ta EU prihvata Austrijance sa njihovim nemačkim jezikom kao posebnu naciju, priznaje posebnost Moldavaca koji velikom većinom govore rumunski, poštuje kao naciju i Švajcarce s njihovom mnogojezičnošću, ali nema sluha ili ne želi da podrži zahteve pripadnika jugoslovenske nacije koja je, zajedno sa drugima, nekada imala svoju uglednu, relativno bogatu i svakako kulturnu državu. Zašto?“, rekao je, između ostalog, u svom govoru Jasminko Hadžisalihović, predsednik Pokreta za TOleranciju.

Predsednik Gradskog odbora Pokreta za TOleranciju-Pančevo, Jovan Ciculj, je rekao da “Pokret za Toleranciju donosi neku novu energiju kojom želi da se naš grad prodrma i probudi, da se uradi nešto dobro i da od Pančeva napravimo bolje mesto za život. U neposrednom kontaktu smo upoznali naše sugrađane sa Programskim ciljevima naše političke organizacije i rešenjima koja nudimo. Predstavili smo im i približili članove Gradskog odbora Pokreta za TOleranciju, ljude koji će štititi njihove interese i boriti se za njihova prava u Gradu Pančevu“.

„Prošlo je više od 125 godina od prvih ideja o ravnopravnosti žena koje su plasirale Klara Cetkin i Roza Luksemburg. Opšte je poznato da se ideja o ravnopravnosti rodila upravo na borbi za glasačko pravo, a da se dalje gradila kao borba za političku,  ekonomsku i socijalnu ravnopravnost. Pokret za Toleranciju kao politička organizacija i mi kao Gradski odbor upravo na tim idejama i koncipiramo naš rad, jer ne samo da želimo da promenimo statistiku, već i način delovanja koji će doprineti većem učešću žena u političkom životu,  u organima gde se odlučuje, i gde se ideje sprovode u delo“, rekla je u svom obraćanju prisutnima Donatela Tešler, potpredsednica GrO Pokreta za Toleranciju.

U obraćanju učesnicima osnivačke skupštine Gradskog odbora Pokreta za TOleranciju, potpredsednica Gradskog odbora Ruske stranke u Pančevu, Zorana Jovanić, navela je da se “naše dve političke organizacije zalažu za vrlo slične političke ciljeve, a posebno u oblasti rešavanja socijalnih problema i za doslednu zabranu uzgoja i prometa genetsko modifikovanih organizama-GMO”. Ona je pozvala Pokret za TOleranciju na saradnju ukoliko se svojom politikom zalaže za okretanje Srbije na istok i što čvršću saradnju sa Ruskom federacijom. “Podići ugled radnicima, nastavnicima, doktorima, policiji, mladim talentima, poljoprivrednicima i ostalima kao i očuvati i podržati porodicu, kao osnovnu ćeliju svakog društva i naroda, treba da nam bude osnovni zadatak i primarni cilj u političkom delovanju, što ne možemo postići nastavimo li putem kojim vodi u EU“.

Miloš Gagić, samostalni poslanik u Skupštini AP Vojvodine, je pozdravio osnivanje jedne ovakve političke organizacije kao što je Pokret za TOleranciju “na čijim skupovima govore predstavnici različitih političkih i ideoloških opcija. Zalažem se za osnivanje što više ovakvih Pokreta i udruženja koji bi možda mogli da zajednički, na jednoj listi, nastupe na narednim izborima”, istakao je Gagić.

Pavle Đukić, predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Pančevu je čestitao novoizabranom predsedniku i članovima osnivanje Gradskog odbora, i naglasio da u jednoj multietničkoj sredini kakva je Pančevo Pokret za TOleranciju ima svoje mesto.” Ne sumnjam da ćete ga na pravi način iskoristiti i da ćete raditi u interesu svih Pančevaca. Želim da istaknem da ćete u tim vašim naporima imati punu podršku Gradskog odbora LSV”, istakao je on na kraju.