Formiran Forum mladih TOLERANCIJE Srbije

U Beogradu je, u sredu 05.10.2016.godine, formiran Forum mladih TOLERANCIJE Srbije. Za predsednika Foruma mladih izabran je Mussab Al-Shukeir, student FPN, a za potpredsednicu Tijana Jurjević studentkinja Pravnog fakulteta.

Prisutinim članovima Foruma mladih TOLERANCIJE Srbije obratitli su se Marijana Ivović Vukotić, potpredsednica TOLERANCIJE Srbije, Tijana Jurjević, potpredsednica Foruma mladih i Mussab Al-Shukeir, predsednik Foruma mladih.

Govoreći o značaju obrazovanja mladih u Srbiji Marijana Ivović Vukotić je rekla: „Posebnu pažnju treba posvetiti mladima i njihovom obrazovanju. Dobro obrazovanje je preduslov za napredak i prosperitet  kao i smanjenje siromaštva.  Uskraćivanje obrazovanja, ostavlja najveće i najdugotrajnije posledice i na pojedince i na društvo. Zato se i zalažemo za jednake šanse za sve ljude u oblasti obrazovanja, bez obzira na njihov imovinski status ili društveno poreklo. Ne smemo dozvoliti da ijedno dete, zbog toga što je rođeno u siromašnoj porodici, nema jednake šanse na obrazovanje i time bude uskraćeno za postizanje uspeha u životu. Svi građani bez obzira na socijalno, nacionalno ili drugo poreklo, imaju pravo na obrazovanje i na slobodan razvoj ličnosti i stvaralaštva.“

Tijana Jurjević potpredsednica FM je istakla da je prema poslednjem istraživanju u Srbiji, 45% mladih nezaposleno. Govoreći o problemima u obrazovanju Jurjevićeva je rekla: „Na primer, čitav obrazovni sistem u našoj državi je već dugi niz godina , poražavajući. Škola je deci neopisivo dosadna. A kada pričamo o višim školama i fakultetima, glavni problemi su što se ništa ne radi po pitanjima:

  • visokih školarina,
  • zahteva studenata za povećanje broja ispitnih rokova,
  • male prolaznost od čak 3% na pojedinim predmetima, što je ne dopustivo.„

Jurjevićeva je svoje obraćanje završila rečenicom: „Dobro je poznato da pojedinac može da bude samo idejni tvorac, a za nesto konkretnije potrebna je grupa ljudi za koju se nadam, da se upravo stvara.“

Na kraju se članovima Foruma mladih obratio i novoizabrani predsednik Mussab Al-Shukeir koji je naglasio da je poražavajući podatak da je broj mladih koji napuštaju zemlju danas, 7 puta veci nego pre 20 godina.

Al-Shukeir je ukazao na podatak, da je Srbija izgubila 12 milijardi evra zbog odlaska mladih u inostranstvo i postavio pitanje ko je kriv?

Govoreći o visokoškolskom obrazovanju i njegovim nedostacima Al-Shukeir je rekao: „Jos jedan u nizu problema na koji ukazujemo jeste neiskustvo mladih za rad. To proističe iz nedostatka prakse na fakultetima. Po završetku studija, mnogi studenti ne dobijaju posao u struci zbog nemanja radnog iskustva. Da bi se barem donekle rešio ovaj problem, predlažemo pokretanje inicijative za sistemsko rešavanje studentske prakse, na nivou cele države. Na gotovo svim fakultetima, praksa traje veoma kratko, gde su studenti manje fokusirani na rad, a više na ocenu koju ce dobiti. Upravo zbog toga, moramo da podstičemo poslodavce u javnom i privatnom sektoru da primaju mlade ljude na obuku, tako da i jedna i druga strana imaju korist. „

Na kraju svoje izlaganje je završio porukom svim mladim ljudima:

„Za kraj, ono sto je najbitnije, jeste da treba što više da učestvujemo i doprinesemo u donošenju odluka koje su od značaja za našu budućnost, i poboljšanje našeg položaja u društvu. Iskustva mnogih zemalja su pokazala da bez aktivizma i učešća u društvenom životu, mladi postaju NEVIDLJIVI i marginarlizovani deo društva, a takva društva se često napuštaju.

Zbog toga smo danas ovde, kako bismo zajednički započeli rad Foruma mladih, i kako ne bismo bili NEVIDLJIVI, već istrajni u svojim idejama, koje ćemo sprovoditi u budućnosti.„