ĐURĐA ĐURĐICA BJEDOV

Đurđica Bjedov je rođena 1947. godine u Splitu. Na Olimpijske igre 1968. godine u Meksiku, otputovala je prvenstveno kao popuna štafete 4×100 metara mešovito. Tadašnji “plivački i olimpijski domaći eksperti” su se pitali što bi tu “malu” slali na tako daleki i skup put, čak su joj smanjili i stipendiju… Split u to vreme nije imao ni zatvoreni bazen… Štafeta nije uradila ništa vredno pažnje na Olimpijadi, ali se dogodila svetska senzacija, zlatna medalja na 100 metara prsno Đurđe Bjedov. Nakon fenomenalno otplivane finalne trke na cilju se Đurđica okrenula prema tribinama i videla komentatora Mladena Delića u totalnom transu kako slavi u novinarskoj loži, zbunjeno je pitala: “Ko?? Ne, ja nisam pobijedila…“ misleći da je u najboljem slučaju četvrta ili čak treća 

🙂

 Usledila je i trka na 200 metara prsno, Đurđica je osvojila srebrnu medalju. Nakon dve i to prve u istoriji, plivačke olimpijske medalje u Jugoslaviji je nastupilo do tad neviđeno slavlje, a Split je svoju šampionku dočekao spektakularnom feštom.
Dugo je sa familijom živela u Švajcarskoj, gde joj i danas živi četvoro dece, dok članica svetske Kuće slavnih u plivačkim sportovima sa suprugom penzionerske dane provodi u Splitu.
Danas slavi 73 rođendan!