Dan bijelih traka, dan sećanja na “obeležene”

U Prijedoru, ali i u BiH i na prostoru nekadašnje zajednicke države Jugoslavije, 31.maja će biti obeležen Dan bijelih traka u znak sećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i njegove okoline. Pre 27 godina, zadnjeg dana maja 1992.godine nesrpskom stanovništvu je naređeno da na vidna mesta istaknu bijele trake, a na kuće bijele čaršafe.

Krajem aprila 1992.godine SDS je, uz pomoć paravojnih formacija i JNA, izveo klasični vojni puč i preuzeo vlast u Prijedoru. Samo nekoliko dana posle počeli su i prvi masovni zločini, a kraj maja i definitivno je označio početak krvavog prijedorskog leta te 1992.godine.

Poslednjeg dana maja 1992.godine, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su izdale naređenje da nesrpsko stanovništvo u ovom gradu mora obeležiti svoje kuće isticinjem bijelih čaršafa ili zastava i da pri izlasku iz kuće oko ruke moraju nositi bijele trake. Bila je to jasna namera da se obeleže svi oni koji ce kasnije biti zatvarani, mučeni, ubijeni i progonjeni.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatvoreno u logorima u okolini Prijedora. Od kraja maja do kraja avgusta 1992.godine u Prijedoru su ubijena 102 deteta i 256 žena.

Godinama posle, preživelim žrtvama bilo je zabranjeno sećanje. Tek u poslednjih nekoliko godina, posebno kroz Dan bijelih traka, jugoslovenska ali i svetska javnost, bivaju svake godine podsećane na strašni zlocin nad nesrpskim stanovnistvom Prijedora i njegove okoline.

Da se više nikada i nikome ne ponovi Prijedor!