Carinska unija na Balkanu

Piše: Jasminko Hadžisalihović

Nikada, i podvlačim nikada, neću kritikovati ni jedan predlog bez obzira od koga dolazio i da li smo na istim ili suprotnim političkim stranama, ako se sa njim slažem. To se odnosi na sve, pa i na Aleksandra Vučića, bez obzira što se ne slažem i protivnik sam njegovog nedemokratskog načina vladavine, kao i opšteg javašluka i lopovluka koji nas okružuje…Jer…

Ideja carinske unije je predlog i polazna osnova za koju se zalaže i Tolerancija Srbije i ja, lično, zato što je naš programski cilj Konfederacija Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Pa, ako istu predlaže i AV šta bi sad trebalo? Da budem protiv toga samo zato što i Vučić to isto javno promoviše? Nisam i neću. Kako za ovo tako i za druge stvari, ako ih ima, sa kojima se slažem.

Evo, mene interesuje kakav je stav opozicije po tom pitanju? Čemu opozicija teži i za šta se zalaže kada je ovaj ”naš” prostor u pitanju? Kakav je njihov odnos prema prošlosti, ratovima, pomirenju, zločinima? Ljudskim pravima? Manjinama? Socijalno ugroženim? Invalidima? Penzionerima? Decentralizaciji? Ovi odgovori interesuje Toleranciju Srbiju da bi se prema istoj toj opoziciji odredila.

Pa ne misli valjda neko da ćemo biti sa nekim i za nekog samo zato što smo protiv Vučićeve vlasti i ovog režima, a isti taj negira sve vrednosti za koje se Tolerancija Srbije zalaže. Bitno je da smo svi zajedno protiv AV a za šta smo nema veze. O tome ćemo kasnije. A, što ne bismo odmah? Jer, eto, meni nije svejedno. Mislim, bogami, i mnogim drugim. Očigledno je da svi jesmo protiv Vučića ali ne iz istih razloga. Pa, ajde, onda da taj prvi osnov saradnje medju političkim organizacijama bude na vrednosno sličnim, ako ne baš istim, stavovima.

Hoću, u stvari, da kažem da opozicija treba i mora da ima politiku na osnovu koje se udružuje, i da nije ni dovoljno ni delotvorno da se ta borba samo i isključivo svede na opštu halabuku, galamu i pljuvanje Vučića.

Zato i podržavam sve one koji predlažu da se na beogradske izbore ide u dve programske kolone. Više će uspeha biti. Uz upozorenje ovim ”velikim” opozicionim strankama i liderima da niko nije toliko moćan da može sam da ugrozi AV ili da misli da su oni kao ”izvikani” opozicioni lideri dovoljno ”veliki” da to sami izvedu, samo je potrebno da se udruže.

Odgovor na ovo je poziv svim onim ”malim” strankama, pokretima, udruženjima i svim ljudima koji čvrsto stoje na zemlji, i koji smatraju da je vreme da se nešto promeni, na saradnju i savez. Em je vreme za nove ideje, em za nove ljude, em nema potrebe da nas istrošeni opozicioni lideri po ko zna koji put prevedu žedne preko vode.

Vi, kako hoćete. Ja ovako. I tačka.