Čanak i Katalonija

Piše: Jasminko Hadžisalihović

Stvarno ne razumem ko za ozbiljno može da uzme ovo što g. Čanak radi? Pravo je pitanje kome treba, i ko je na dobitku, ovom “podrškom” g.Čanka Kataloniji? Da li osim pokušaja konsolidovanja stranke u Vojvodini, koja je politički “unezverena”, još neko (i ko?) ima koristi od ovakvih besmislenih poteza skretanja pažnje sa suštinskih životnih i ekonomski tema u državi? Da li nephodna priča o decentralizaciji Srbije ovim potezima g.Čanka biva obesmišljena? Da li predsednik LSV samo pokušava da vrati svoje biračko telo iznevereno saradnjom sa SNS, a ugroženo od strane Vojvodjanske partije Aleksandar Odžić? Kad je to separatizam bio deo politike njegove partije? Čak i Vojvodjanska partija Aleksandra Odžića koja u javnosti važi za radikalno “separatističku” u svojim dokumentima nema separatizam već federalizaciju Srbije kao svoj politički cilj. Oni federalizaciju vide kao način i oblik decentralizacije i, šta god vi, ja, ili bilo ko drugi o tome mislio, to je njihovo legitimno pravo sve dok se za njega zalažu mirnim putem. Zašto su ti nastupi u javnosti “pojačani”, i da li su kontraproduktivni, je neka druga tema

Zašto g.Čanak, ako je ubedjeni “separatista” i već baštini demokratske tradicije Katalonije, ne pokrene inicijativu odvajanja u Skupštini AP Vojvodina? Pa da proveri kako će politički da prodje taj njegov predlog. Na kraju krajeva, svima je jasno da su ovi potezi g.Čanka samo politički marketing, bez nekih velikih izgleda za uspeh, jer sva istraživanja govore da se samo 5% gradjana Vojvodine zalaže za nezavisnost. Istine radi, prema tim istim istraživanjima, više od 50% gradjana Vojvodine želi širu autonimiju ali su protiv odvajanja. Zbog toga ova nagla briga g.Čanka za demokratska prava Katalonaca jedino i isključivo, u ovom trenutku, mogu biti od pomoći njegovim koalicionim partnerima. Jer, ne treba zaboraviti, da od kada je u vlasti LSV ne da ne pominje federalizaciju već ni bilo kakav oblik decentralizacije (osim deklarativno i u predizbornoj kampanji).

Tolerancija Srbije u svojim programskim ciljevima ima zalaganje za decentralizaciju i ravnomeran regionalni razvoj, ali smatramo da federalizacija nije prihvatljivo rešenje. O modelu decentralizacije kroz primere regionalizma evropskih država (regioni kao najviši stepen lokalne samouprave, teritorijalna autonomija, regionalna država) će se verovatno u budućnisti razgovarati.

Tolerancija Srbije je protiv svakog oblika separatizma. Uostalom naš programski cilj je Konfederacija Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Tolerancija Srbije je uvek za ujedinjenje, nikad za odcepljenje.

Objavljeno kao