Branko Pešić

Na današnji dan 1965. – Branko Pešić izabran za predsjednika Skupštine grada Beograda, na toj dužnosti bio do 1974. godine.

Branko Pešić bio je najbolji gradonačelnik u istoriji Beograda. On je živeo u prizemnoj kući, nije imao sekretaricu, auto, šofera, a izgradio je pola današnje prestonice.
Branko je bio gradonačelnik od 1965. do 1974. godine. Za tih devet godina, Beograd je sa 680.000 porastao na 920.000 žitelja. Izgrađeno je čak 86.000 stanova!
Pešić je za života bio cenjen u javnosti zbog toga što je stalno želeo da pomaže građanima. Nije imao službeni automobil ni šofera. Vozio je svog “pežoa 504” i “opel askonu”, sa kojima je često znao da usput vozi svoje sugrađane. Beograđani su bili toliko slobodni da su ga zvali na kućni telefon, a nisu se ustezali ni da mu u Zemunu zakucaju na vrata.
Njegov sin Lazar ispričao je, koliko je njegov otac bio cenjen:
“Jednom, dok je bio predsednik Opštine Zemun, spasao je jednu devojku od nasilnika. Sutradan, nakon što ih je istukao, pretučeni nasilnici su došli u njegov kabinet da se izvinjavaju
Pored običnog sveta, cenile su ga mnoge ličnosti iz javnog života.

“Za njegov 50. rođendan, tadašnja elita, poklonila mu je jedinstvenu knjigu sa posvetama. Među potpisnicima su bili Duško Radović, Ljuba Tadić, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Čkalja, Pavle Vuisić, mnogi slikari i pesnici tog doba.”

Preminuo je 4. februara 1986, u 62. godini i to baš kada je trebalo da ode u penziju.