Bolje YU nego EU!

Nismo mi, svi zajedno, dorasli da zaslužimo i sačuvamo civilizacijski vrhunac jugoslovenskih nacija – SFRJ! Sve smo probali u poslednjih trideset godina i opet, svi zajedno, ništa nismo postigli osim što smo ostali u civilizacijskom zapećku i, što reče veliki Toma Zdravković, dotakli dno života.

Nema nama drugog rešenja osim da, pre imaginarnih evropskih integracija, napravimo najbolji početni, realno moguć i pre svega ostvariv savez jugoslovenskih država – Sjedinjene Jugoslovenske Države, savez Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije. Nema trajnog i održivog mira na ovim prostorima bez rešenja nacionalnih pitanja. Evo, probali su “veliki” u poslednje tri decenije i šta su postigli…ništa, i dalje na početku, u ćorsokaku smo, samo pucnjave nema. I da nas nekim čudom sve zajedno, sada i odmah, prime u EU neće to rešiti ovdašnje nacionalne težnje. Samo naivni u to veruju i oni koji imaju interes od višedecenijskog trvenja jugoslovenskih nacija.

Ako se ne ujedinimo, ne napravimo Savez, sve će se nastaviti po starom…bogati će biti još bogatiji, siromašni će postati još siromašniji, jedni će i dalje sanjati svoje velikodržavničke projekte a drugi ostati u zabludi da će se sve vratiti na stanje pre početka sukoba, nacionalisti će se medjusobno ubedjivati ko je prvi postao a ko od koga nastao, prevejani kriminalci svih boja će “do koske” braniti svoju nacionalnu, versku i državnu čast dok zajedno prave “neku kombinaciju”, kvazielitistički salonski mudroseri će i nadalje uživati u svom visokointelektualnom drugopeščaničkom mlaćenju prazne slame, samozadovoljni da su iznad situacije i političkog blata koje ih okružuje, a licemerna eurofanatična karijeristička drugosrbijanština će sa svojih nebeskih moralno-političkih visina i neupitne bezgrešnosti i dalje navodno brinuti za nesreću i sudbinu sirotinje raje koje se, inače, gade. Ali, i njima kao i njihovoj braći po beščašću, nacionalistima, dovoljno je dobar, koristan i naivano glup “običan” narod da na njihovoj grbači i dalje žive, koristići sve manipulatorske metode opstanka, uključujući i stalno fabrikovanje mržnje izmedju naroda istog etničkog, jezičkog i kulturnog porekla.

A šta će ostali, oni koji ne pripadaju ni jednoj od pobrojanih grupa…oni će, valjda, i dalje ćutati, biti ta tiha većina koja ni dan danas ne može da se pomiri sa onim što nas je snašlo, a nakon svih ovih godina toliko utučena da je opravdano bezvoljna i nespremna da proba ponovo da gradi nešto iz početka. Zato su se mnogi opredelili da žive u prošlosti, zaledjeni u nekim bezbrižnim vremenima, dok mali broj pokušava nešto drugačije i novo, ali sa realno ograničenim dometima i uspesima. Ipak, najveći broj otaljava svoj život mireći se sa zlom koje nas je snašlo i čekajući da se nešto dogodi ili padne sa neba.

Što se nas iz Tolerancije tiče: Nema predaje, nema odustajanja. I zato, Jugoslovenski nacionalni savez – Pokret za ujedinjenje Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije!

Jasminko Hadžisalihović, predsednik Tolerancije Srbije

23.april 2020