Amir Reko – Makedonac

U četvrtak, 1. juna 2017.godine, u prepunoj maloj sali Doma kulture u Višegradu održana je projekcija dokumentarnog filma ”Makedonac” i promocija političkog pokreta MOST 21. Na poziv g. Amira Reka, protagoniste dokumentarnog filma ”Makedonac” i osnivača političke organizacije MOST 21, ovom dogadjuju prisustvovali su i predstavnici Tolerancije Srbije.

Dokumentarni film govori o Amiru Reku, zvanom Makedonac, bivšem oficiru JNA, a kasnije i komadantu 43.Drinske brigade Armije BiH u Goraždu, koji je u leto 1992. godine spasio 44 srpska civila odbivši da napadne selo Bučje, koje je bilo na meti jedne od operacija. On je pozvao meštane da se predaju i garantovao im sigurnost. Njegov čin je utoliko veći jer je tri dana ranije Reko saznao da su u selu Gudelj srpske snage ubile i u kući spalile njegovu majku, djeda i sedam članova porodice. Reko, goraždanski heroj ljudskosti, danas ima samo jedan cilj: Da njegov čin bude spomenik njegovoj majci i putokaz generacijama da zlo nikada nije pravi put. 

Na promociji dokumentarnog filma ”Makedonac” govorili su i Dragan Simić, bivši kolega i oficir JNA koji je pomogao Amiru Reku na početku ratnih dejstava i spasio mu život i Milivoje Čarapić, meštanin sela Bučje i svedok tih dogadja iz leta 1992. godine.

Prisutne Višegrađane je posebno zanimao novoosnovani politički pokret MOST 21 o čijim načelima i programskim ciljevima su govorili Amer Reko, predsednik, Tahir Pervan, generalni sekretar i Rajko Živković. U jednoj međusobno otvorenoj i prijateljskoj atmosferi, predstavnici MOST-a 21 i prisutni građani otvoreno su razgovarali o budućnosti BiH, narušenim međunacionalnim odnosima i načinu da se povrati izgubljeno poverenje izmedju naroda, korupciji, ekonomiji i privredi u BiH i etno-nacionalistickim vlastima u entitetima ćija vlast je uzrok lošeg živora građana i izvor stalnih medjunacionalnih  tenzija koje sami proizvode, na kojima žive, bogate se i učvršćuju svoju vlast. Posebna pažnja je posvećena i stanju u regionu, kao i odnosu Srba i Bošnjaka, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i neminovnoj zajedničkoj budućnosti, kako u BiH tako i u regionu.

Tolerancija Srbije se zahvaljuje na dobijenom pozivu od g. Amira Reka i političke organizacije MOST 21, a posebno smo bili počastvovani što smo u Višegradu bili jedina organizacija iz Srbije i regiona koja je prisustvovala  projekciji dokumentarnog filma i promociji nove političke organizacije čija je rastuća popularnost evidentna a uspeh zagarantovan, jer je očigledno da delimo gotovo iste vrednosne i političke stavove. Nadamo se da će Tolerancija Srbije i MOST 21 u budućnosti uspostaviti još bolju, bliskiju i uspesniju saradnju, koja će biti na dobrobit svih gradjana BiH i Srbije.

Dokumentarni film ”Makedonac” pogledajte na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=IKYjDXVQFxM

Na slikama: Amir Reko, Dragan Simić, Milivoje Čarapić, Tahir Pervan, Rajko Živković, Jasminko Hadzisalihović,  Marijana Ivovic Vukotic, Jadranko Milutinovic.