AMIR REKO, MOST 21 i “MAKEDONAC” 10. DECEMBRA 2017. GODINE U BEOGRADU

U subotu, 11.11.2017. godine, u Sarajevu su se predsednik političke organizacije Most 21 iz Sarajeva, Amir Reko i predsednik Tolerancije Srbije, Jasminko Hadžisalihović, dogovorili da specijalni gosti svečane sednice Skupštine Tolerancije Srbije u Beogradu budu predstavnici Narodnog pokreta Most 21, novoosnovane političke partije u BiH, i g.Amir Reko.

Istovremeno, dogovoreno je da gostovanje naših prijatelja iz Sarajeva bude i svojevrsna promocija Narodnog pokreta Most 21 u Beogradu, i predsednika Amira Reka, u okviru koje će se prikazati dokumentarni film “Makedonac”.

Amir Reko, zvani “Makedonac”, bivši oficir JNA, a kasnije i komadant 43.Drinske brigade Armije BiH u Goraždu, je u leto 1992. godine spasio 44 srpska civila odbivši da napadne selo Bučje, koje je bilo na meti jedne od operacija, jer je pozvao meštane da se predaju i garantovao im sigurnost. Njegov čin je utoliko veći jer je tri dana ranije Reko saznao da su u selu Gudelj srpske snage ubile i u kući spalile njegovu majku, djeda i sedam članova porodice. Reko, goraždanski heroj ljudskosti, danas ima samo jedan cilj: Da njegov čin bude spomenik njegovoj majci i putokaz generacijama da zlo nikada nije pravi put.

Poziv da prisustvuju i obrate se skupu biće upućeni i akterima dokumentarnog filma “Makedonac”: Draganu Simiću, Amirovom prijatelju, kolegi i nekadašnjem oficiru JNA, i Milivoju Čarapiću, tadašnjem stanovniku sela i neposrednom svedoku tih dešavanja.

Svečana sednica Skupštine Tolerancije Srbije biće održana u nedelju, 10. decembra 2017. godine.

Više informacija narednih dana…