31. maj – Svetski dan belih traka

31.maja 1992.godine SDS-ove vlasti u Prijedoru su putem lokalnog radija naredile nesrpskom stanovništvu da obeleže svoje kuće belim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuće stave bele trake oko rukava. U znak sećanja, suosećanja i kao simbol trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, kao i poricanja zločina, Pokret za TOleranciju Vas poziva da 31.maja (četvrtak) iskažete svoju solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i širom sveta noseći belu traku oko ruke ili isticanjem zastave ili belog čaršafa na svom prozoru.  Obeležavanje ovog dana pokrenula je inicijativa „Jer me se tiče“ iz Prijedora, nakon odluke lokalnih vlasti da 2012.godine zabrani obeležavanje dvadesete godišnjice masovnih zločina u ovoj opštini, a cilj im je ostvarivanje ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, kao i borba za prava civilnih žrtava na sećanje, komemoracije i memorijale.

Pokret za TOleranciju apeluje na Skupštinu grada Prijedora da se odobri zahtev za izgradnju spomenika dostojan nedužnih 102 dece ubijene u svom gradu. Peticija za izgradnju spomenika je po protokolu predata prošle godine, međutim gradska skupština u Prijedoru se do danas nije izjasnila o inicijativi roditelja ubijene dece o gradnji spomenika.

Pokret za TOleranciju smatra da samo udruženim snagama možemo dići glas protiv instrumentalizacije civilnih žrtava rata i ratnih zločina, kao i protiv poricanja zločina i glorifikacije ratnih zločinaca. Put ka istinskom pomirenju i zakopavanju ratnih sekira i ukazivanje na rizik budućim generacijama mora biti zajednički i udružen. Pokret za TOleranciju ne interesuje politizacija, podele i izazivanje bilo kakve nacionalne mržnje. Naša poruka i naš slogan je „da budemo dobre komšije“.