31 godina od ubistva srpske porodice Zec

Tolerancija Srbije sa tugom i žaljenjem podsjeća da se danas navršila 31 godina od ubistva srpske porodice Zec, koje hrvatsko pravosuđe nikada nije procesuiralo, kada su pripadnici specijalne jedinice MUP-a Hrvatske, poznate pod nazivima “Merčepovci” i “Jesenje kiše”, kojom je komandovao Tomislav Merčep, u Zagrebu 7/8. decembar 1991. godine likvidirali oca Mihajla /38/, majku Mariju /36/ i njihovu 12-godišnju kćerku Aleksandru.

Prema Merčepovom naređenju, njegov zamjenik Miro Bajramović naredio je pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Srbina Mihajla Zeca zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Prilikom privođenja, uveče oko 23.00 časa, ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici na Trešnjevci ubio ga je Siniša Rimac, navodno pri pokušaju bijega.

Nakon Mihajlove likvidacije, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju i njihovu kćerku Aleksandru.

Prvo ih je odveo u hotel “Panorama”, a odatle na Sljeme, gdje ih je ubio iz vatrenog oružja, a nakon toga naredio ostalim pripadnicima jedinice da njihove leševe bace u jamu za smeće.

Nekoliko dana poslije likvidacije, njihove leševe pronašao je Marijin brat, Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske.

Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan uspjeli su da prežive, jer su se sakrili u kući i tako promakli ubicama.

Neka im je laka zemlja.
Da se više nikada i nikome ne ponovi.

7.decembar 2022.