27.januar, obeležava se kao Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Današnji dan, 27. Januar, obeležava se kao Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Janusz Korczak umro je sa 200 dece u plinskoj komori, držali su ga za ruke do kraja. Bio je lekar i vojnik, ali ponajviše pedagog. Celi život posvetio je deci. Nije ih napustio ni kada su došli najteži trenuci. S njima je otišao u smrt, iako su ga nacisti neposredno pre ulaska u vagone prepoznali i ponudili mu poštedu uz zahtev da napusti decu, a on je to odbio. Ovaj herojski gest imao je veliki uticaj i na mnoge naciste.

U mnogim svedočanstvima ponavljaju se isti događaji – nasmejana deca koja hodaju s Januszem i veselo pjevaju. Władysław Szpilman napisao je da su deca bila odevena u najbolju odeću i bila radosna jer su bila uverena da idu na selo, a na čelu kolone bio je dečak koji je svirao violinu. Korczak je u naručju nosio dvoje najmlađih. Posljednje putovanje iz Doma za siročad opisao je i pesnik Władysław Szlengel u jednoj svojoj pjesmi.

“Danas sam vidio Janusza Korczaka,
Dok je hodao s decom u poslednjem maršu,
A djeca su bila svečano odevena,
Kao za nedeljnu šetnju parkom.
Janusz Korczak hodao je napred
Gole glave, očima bez straha,
Jedno dijete ga je držalo za džep,
Dva mališana držao je u rukama. “

Tokom svoje karijere Janusz Korczak ponavljao je deset važnih načela za odgajanje dece:

1. Ne očekujte da će vaše dete biti ono što vi želite da bude. Pomozite mu da postane sobom, a ne tobom.

2. Nemojte tražiti od deteta da vam vrati za sve što ste učinili za njega. Dali ste mu život, kako bi vam se odužio? Jednog dana ono će dati novi život, a njegovo dete još jedan.

3. Nemojte se istresati na dete zbog vaših problema, da ne biste u starosti jeli suhi kruh. Kako si namestite krevet, u takvom ćete krevetu spavati.

4. Ne gledajte na njegove probleme s visine. Život daje svakome prema njegovoj snazi, a možete biti sigurni da mu je jednako teško kao i vama, a možda i teže jer još nema dovoljno životnog iskustva.

5. Ne ponižavajte ga.

6. Ne zaboravite da su najvažniji susreti čoveka susreti s decom. Dajte im više pažnje – nikad ne znate koga susrećete u detetu.

7. Ne zamarajte se ako ne možete učiniti nešto za svoje dete. Samo zapamtite: za dete nije učinjeno dovoljno ako nije učinjeno sve što vam je bilo moguće.

8. Dete nije tiranin koji će preuzeti vaš cijeli život. Nije to samo meso i krv. Ono je dragocen biser koji vam je darovan da zapali novi oganj u vašem životu. Ono je plod ljubavi majke i oca, u kojima neće rasti “vaše”, “vlastito” dete, već duša poverena vama na čuvanje.

9. Naučite voleti i ceniti tuđu decu. Nikada im ne činite ono što ne biste učinili svome.

10. Volite svoje dete takvo kakvo je – netalentovano, neuspešno, odraslo. Uživajte s njim i radujte mu se! Trenuci s detetom blagdani su koje još uvijek imate.

Preuzeto: Doza kulture