САОПШТЕЊЕ – ОСАМ МАЊИНСКИХ ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА ПИСАЛО ВУЧИЋУ И ДАЧИЋУ

У прилогу Саопштења  достављамо Вам предлог допуне Споразума о унапређењу услова за одржавање избора, који су потписали власт и опозиција без присуства странаца, а којим Бошњачка грађанска странка, Странка Црногораца, Влашка народна странка, Руска странка, Уједињена партија Рома, Русинска демократска странка, Савез бачких Буњеваца и Демократска партија Македонаца, траже да се за локалне изборе број потписа за предају мањинске изборне листе смањи за 50% у односу на број потписа који је предвиђен Споразумом о унапређењу услова за одржавање избора. Предлог допуне Споразума о унапређењу услова за одржавање избора, који се односи на учешће мањинских политичких странака на локалним изборима, прослеђени су председнику Републике Србије Александру Вучићу, председнику Народне скупштине Ивици Дачићу и шефовима посланичких клубова у републичком парламенту

Многе странке националних мањина имају интерес да на локалне изборе излазе само у појединим општинама и градовима па ће решењем које је потписано између власти и опозиције, ако се овај предлог Споразума не промени на начин како смо предложили, те странке онемогућити да изађу на локалне изборе. Верујемо да то није ни у интересу државе, а сигурно није у интересу странака националних мањина.

Ако не би био усвојен наш предлог допуне Споразума о унапређењу услова за одржавање избора онда би странке национих мањина у многим општинама и градовимау Републици Србији биле доведене у далеко тежи положај него што је то сада. На пример, у Београду је за предају мањинске изборне листе према важећем Закону о локалним изборима потребно минимум 1110 потписа а према предлогу Споразума треба 3000, у Суботици је потребни минимум потписа за мањинску изборну листу 690, а према предлогу Споразума сада је неопходно 1.000 потипса. Иста је ситуација и у многим другим локалним срединама.

Уколико није намера, а надамо се да није, да се странкама националних мањина онемогући да предају изборне листе у општинама и градовима широм Републике Србије онда је неопходно ову грешку исправити.

Представник Групе мањинских политичких странака

(БГС, СЦГ, ВНС, РС, УПР, РДС, СББ и ДПМ)

Јасминко Хаџисалиховић

22.новембар 2021.