КОАЛИЦИЈА ТОЛЕРАНЦИЈА ИЗЛАЗИ НА ИЗБОРЕ

Председништво Коалиције Толеранција коју чине Толеранција Србије, Бошњачка грађанска странка, Странка Црногораца, Влашка народна странка и Војвођански покрет је донело одлуку да учествује на предстојећим парламентарним и председничким изборима и локалним изборима у Београду и Бору. Одлука Председништва Коалиције је саопштена на свечаној седници Скупштине Толеранције Србије, кровне организације која окупља групе и организације посвећене промовисању конструктивних међунационалних односа у Србији и на Балкану, а која је одржана поводом седам година постојања ове политичке организације. На Скупштини је прочитан и Изборни проглас Коалиције Толеранција који преносимо у целости:

Коалиција Толеранција коју чине Толеранција Србије, Бошњачка грађанска странка, Странка Црногораца, Влашка народна странка и Војвођански покрет је донела одлуку да учествује на предстојећим парламентарним и председничким изборима и локалним изборима у Београду и Бору.

Ми смо Коалиција Толеранција, ми смо савез политичких организација различитих националних заједница, Срба, Бошњака, Црногораца, Влаха, Мађара, Рома, Југословена и свих других, зато што је и даље Србија и читава нам бивша заједничка држава оптерећена етничким нетрпељивостима и „пећинским“ национализмом па смо и на овај начин хтели да покажемо да нисмо искључиви заступници само једне националне заједнице него смо представници свих оних добрих људи који сматрају да цивилизован живот значи да кажете “добар дан, комшија” а не да га гађате каменом. У нашој различитости једно је исто – сви смо само обични људи жељни мира, сигурности и благостања.

Поносни смо на чињеницу да је Србија, и некадашња заједничка држава, јединствен простор у којем је култура мултиетничности и мултиконфесионалности оставила дубок траг, у којем су људи вековима живели заједно у различитости. Нажалост, било је времена кроз историју да се због срамотних грешака и неодговорности, не само људи са ових простора него и шире међународне заједнице, од разноликости стварао разлог за сукобе и људску патњу неприхватљиву за цивилизована друштва. Коалиција Толеранција хоће да верује да је то време заувек прошло, да смо сви заједно научили лекцију из недавне прошлости и да је дошло време разума, помирења и сарадње. Ми смо толико слични, готово исти, јер да бисмо се разумели нама не требају преводиоци. Само мудрост и доброта. Волели то неки или не, наше културе и историја су неодвојиво повезане и испреплетане.

Коалиција Толеранција ће покушати да поврати изгубљено поверење између људи и нација, да изградимо и промовишемо идеју заједништва, солидарности, равноправности и једнакости, да се сви заједно потрудимо да се на овим нашим просторима, који је у ближој и даљој прошлости често страдао и превише тога пропатио, створи простор трајног мира, слободе и напретка.Драги пријатељи, сва велика обећања у Србији су изневерена. Нико ником у овој земљи више ништа не верује. Народ је све више аполитичан држећи се пароле да су “сви исти”. Па ипак, Коалиција Толеранција данас од Вас тражи поверење. С којим правом? Зашто ми не одустајемо? Зато што ми не пристајемо на то да у Србији нема поштених и способних. Јер обично кажу да када има једно нема оно друго.

Коалиција Толеранција зна да у Србији има и поштених и способних. Али они седе негде разочарани и резигнирани, „свађају се с телевизором“, свесни свих пропуштених шанси због којих су последњих тридесет година шетали улицама наших градова. Старији су уморни од свих неиспуњених обећања, млади незаинтересовани поучени искуством својих родитеља. Још горе од тога је што је у народу створена одбојност према политичарима тако да су, слободно можемо рећи, политичари постали најомраженији људи у друштву. Створен је такав амбијент да је скоро постало срамота бавити се политиком, јер у данашње време то асоцира на лоповлук.

Коалиција Толеранција позива људе који никада нису били у политичким странкама, оне који су били па су разочарани изашли, удружења грађана и покрете, и све који су незадовољни својим положајем и стањем у друштву да нам се придруже и подрже нас. Таквих је највише и ми се таквима обраћамо!

ЗА ТОЛЕРАНЦИЈУ!УЈЕДИЊЕНИ У РАЗЛИЧИТОСТИ!

КОАЛИЦИЈА ТОЛЕРАНЦИЈА!

21.oktobar 2021.